Microsoft firması, Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdiği belgede Balyoz davasında delil olarak kullanılan ve 2003’te yazıldığı söylenen belgelerin 2007’de piyasaya çıkan “Calibri” fontuyla oluşturulduğunu belirtti.
 
Vatan gazetesinden Öge Demirkan’ın haberine göre, Microsoft’tan gönderilen belge neticesinde Yargıtay aşamasında olan Balyoz davasında yargılanan pek çok subay serbest kalabilir.
 
Dava dosyasında delil olarak yer alan word belgelerinin 2003’te hazırlandığı iddia ediliyordu. Ancak sanık avukatları söz konusu belgelerin “Calibri” fontuyla yazıldığını, “Calibri” fontunun ise Microsoft tarafından 2007’de üretildiğini, öncesinde böyle bir fontun kullanılamayacağını belirtiyorlardı.
 
Ancak mahkeme, sanık avukatlarının bu itirazlarını dikkate almayarak darbe planı olduğu ileri sürülen belgelerin 2003’te hazırlandığı konusunda ısrarını sürdürerek üç kişiye 20’şer, 78 kişiye 18’er ve 216 kişiye 16’şar yıl hapis cezası vermişti.
 
Balyoz davası savcısı, 2003’te oluşturulan belgelerin 2007’ye kadar sürekli yenilendiğini, bu aşamada font değişikliği de yapılmış olabileceğini belirtiyor.
 
Ancak bugüne kadar belgelerde font değişikliği yapılıp yapılmadığına dair herhangi bir araştırma yapılmadı.
 
Microsoft’tan belge İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2007’de kullanılmaya başlanan “Calibri” fontunun 2003’teki belgelerde kullanılamayacağı yönündeki itirazları değerlendirmemesi ve konuya ilişkin delillerin “resmi delil” statüsü kazanmaması üstüne davanın sanıklarından Beyazıt Karataş, Adalet Bakanlığı’na, bu uygulamalar yüzünden tazminat davası açtı.
 
Karataş’ın avukatı Haluk Pekşen de darbe planının metni olduğu söylenen belgeyi Microsoft firmasına yolladı ve burada kullanılan yazı karakterini sordu.
 
Avukat Pekşen, gelişmeleri şöyle özetliyor:
“Microsoft tarafından bunun Calibri fontu olduğu belirtildi. Ayrıca bu fontun 2007’de piyasaya sürüldüğü ifadesi de yer aldı. Böylece bu belge ‘resmi delil’ statüsü kazandı.
 
“TÜBİTAK raporuna göre CD’ler 2003 yılında kapandı. Öyleyse bu fontun işi ne? Bugün Yargıtay 9. Ceza’ya müvekkilimin bırakılması için itirazda bulunacağım.
 
“Balyoz savcısı CD’lerin 2007’ye kadar hep yenilendiğini söylüyor. Ancak Microsoft, font değişikliği varsa tespit edileceğini bildiriyor. Ancak şimdiye kadar font hiç araştırılmadı. Araştırılırsa zaten sonra üretildiği ortaya çıkacaktı.”
*Bianet
Editör: Wan Haber