Uğradığı suikast sonucu 24 Ocak 1993 yılında hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 20. Yılı nedeniyle, evinin önünde ve mezarı başında anıldı.

Anmaya, CHP, DSP, İşçi Partisi, Eğitim-İş, Birleşik Büro Sen, Atatürk Düşünce Derneği'nin yanı sıra Beşiktaş takımının taraftar grubu Çarşı'da katıldı.

Mumcu ailesi Faili Meçhuller Anıtı'nda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'in yanı sıra DSP Genel Başkanı Masum Türker'in katıldığı törende Kılıçdaroğlu, Mumcu'nun evini ziyaret ederek Güldal Mumcu, Özgür Mumcu veÖzge Mumcu ile kısa bir görüşme yaptı. Görüşme sonrasında Kılıçdaroğlu ve Güldal Mumcu, Faili Meçhuller Anıtı'na çelenk bıraktı.

Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu'nun demokrasi şehidi olduğu ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: "Uğur Mumcu arabasına bomba konularak katledildi. Ancak şimdi yüzlerce, binlerce Uğur Mumcu var. Bizim demokrasi mücadelesine ihtiyacımız var. Demokrasi müzesi kurmamız gerekiyor.  Mumcu demokrasi şehididir. Bize düşen görev demokrasi mücadelesine katkı vermektir. Elimizden gelen çabayı göstereceğiz".

Gürsel Tekin, Uğur Mumcu davasının başından sonuna kadar skandalla dolu olduğunu ifade ederek, hükümetin bu süreçle hesaplaşamayacağını ifade etti. Öldürülen gazeteci ve aydınların hukuk mücadelesi verdikleri için bedel ödediklerini vurgulayan Tekin sözlerine şöyle devam etti: "Bu süreçle hesaplaşamazsınız çünkü sizin mağduriyetiniz yok. Mumcuların, Üçokların mağduriyeti var. Bu ülkede solcuların, aydınların mağduriyeti var. Sadece Mumcu olayı değil Hrant Dink olayına bakın, bu ülkede hukuk olsaydı bunlar olur muydu?"

Erdost: Adalet sisteminin kara lekesi

Toplumsal Bellek Platformu adına konuşma yapan Alaz Erdost, Türkiye'de binlerce faili meçhul cinayetin işlendiğini ancak cinayetlerin temelindeki ilişkilerin hiçbir şekilde aydınlatılmadığını ifade etti. Erdost, "Uğur Mumcu suikastı da Türkiye'nin adalet sisteminin kara lekesi olarak yerini aldı ve bu leke iade edilmek istenen araba enkazı ile tescillendi" dedi.

Anma töreni, Mumcu ailesinin ve sevenlerinin anıt mezara karanfil bırakmasıyla sona erdi.BİANET

Editör: Wan Haber