Dolu yağışı ve saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtına, Aksu ilçesinde birçok seraya zarar verdi.
Antalya'da dün gece saat 03.30 sıralarında başlayan sağanak yağış fırtına ile birlikte yerini doluya bıraktı. Kent merkezi ile Aksu ilçesinde yarım saat süren dolu yağışı örtü altı ve örtü üstü tarım alanlarına zarar verdi. Metrekareye 43 kilo yağış düşerken saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtına ve dolu yağışı Aksu'nun Kurşunlu ve Fettahlı köyündeki seralara zarar verdi. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu 500 dönüm alan üzerinde kurulu birçok plastik seranın camını kırdı. Seraların etrafında ve üzerinde 20 santim kalınlığında dolu yığını oluştu. Üreticiler 'don' yaşanmaması için seraların etrafındaki ve oluklardaki doluyu temizlemek için çalışma yaptı. Zararının büyük olduğunu belirten çiftçi Adem Dolu, "Dolu yağışı yarım saat sürdü. Fazla dolunun yağması nedeniyle domates ekili olan sera çöktü. Ürünü topluyordum" dedi.
Tarladaki lahanaları zarar gören üretici Hatice Gezgin de, "lahanaları tam yetiştirmiştik satacaktık dün gece bu hale geldi. Önceki yıllarda yine aynı şekilde lahanamız satıma gelmişti onu da dolu vurmuştu. Artık bunlar satılmaz" diye konuştu.
Domates serası zarar gören Hasan Hüseyin Çivce, şunları söyledi: "Gece saat 03.30 gibi dolu yağmaya başladı dışarı çıkamadık. Gün ağardığında bu tabloyu gördük. Zararımız büyük"
Aksu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden bir yetkili, ekiplerin hasar tespit çalışmalarına başladığını belirterek şunları söyledi: "İki ekibimiz saat 07.00'den itibaren köyleri gezerek zarar gören çiftçileri belirlemeye başladı. Hazırlayacağımız raporu bakanlığa göndereceğiz. Seraları sigortalı olan üreticilerde hemen ilgili firmalara haber versinler."
Öte yandan, Kurşunlu köyünde 4 Şubat 2011 de yarım saat etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolu 200 dönüm seraya zarar vermişti.
(SÇ-HO-Y)

17.01.2013 14:37:57 TSI

Editör: Wan Haber