1990 yılında 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece, Rusların tanklarla Bakü sokaklarında yaptığı insanlık dışı katliamda hayatını kaybeden Azeri Türkler, Kars'ta anıldı.
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nda düzenlenen anma etkinliği öncesi şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Program sırasında hazırlanan belgesel filmde, 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece Bakü sokaklarında yaşanan insanlık dışı katliamdan görüntüler izletildi.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de 20 yıl önce yaşanan Rus saldırısının yıl dönümünün "Kara Yanvar" olarak adlandırıldığını söyledi.
Süleymanov; "Ermenilerin, 1988 yılında kendilerinin de yaşadığı Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a birleştirmek istediler. Sovyet Cumhuriyeti Başkanlığı ile birlikte yavaş yavaş Dağlık Karabağ'da milletlerarası problemler çıkarmaya başladılar. Daha sonra da buna Azerbaycan halkı tepki vermeye başladı. Dağlık Karabağ'da o zaman Tophane büyük bir ormanlık alan vardı. Ermeniler bu ormanları sökmeye başladı. Millet de daha da tepki vermeye başladı ve meydanlara döküldü. Bu nedenle Sovyet Cumhuriyeti, Azerbaycan halkının uyanışından endişe etmeye başladı ve yatıştırmak için de türlü bahaneler üretti. Oysa Azerbaycan halkı yasal olanı talep ediyordu ve Dağlık Karabağ'ın Ermenistan'a asla birleşmemesi için meydanlara akın etmişti. Sovyet Hükümetine Azerbaycan halkının bu şeki lde tepki göstermesi Sovyet hükümetini korkuya düşürmüştü ve endişelenmişti. Bu durum iki sene devam etti. Azerbaycan halkı, silahsız meydanlara taşmaya başladı ve günden güne bu sayı artmaya başladı. 20 Ocak Olaylarından önce güya Azerbaycan halkı başka milletlere karşı çatışmalara başlamıştı. Güya başka milletlerin Azerbaycan'dan kovulmaya çalışıldığı söylendi. Hal bu ki bunların hepsi yalandı ve bu bahaneyi oluşturmaya çalışıyorlardı" dedi.
Aralarında Ermenilerinde bulunduğu Rus ordusunun 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece 60 bin kişilik askerle Bakü'ye girdiğini belirten Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov; "Rus Ordusu, Sovyet Devleti zamanında Vahşi Ordu adı altında olan bir orduydu. Bu ordu içerisinde özellikle Ermeniler de vardı. Gelen askerlerin, subayların çoğunluğu Ermeniydi. Ruslar güya Bakü'de 110 ateş noktası olduğu yalanıyla bu bölgelerin yıkılması gerektiği söylemişlerdi. Fakat o meydanlardaki insanların hiçbirinde silah yoktu ve ordular Bakü'de onlarca silahsız insanı katlettiler. Meydanlarda olan insanlar da Sovyet Ordusu'nun kendilerine ateş açacağına inanmamış ve ordularda rahat bir şekilde toplanmışlardı. Ama Rus ordusu şehre girerek vahşicesine insanları katletmeye başladı. Sadece meydanlarda olan insanları da değil, evlerdeki, arabalarında ilerleyen insanları da katlettiler. Sonuç itibariyle 147 silahsız vatandaşımız vahşicesine katledildi. 744 vatandaşımız ise ağır yaralandı ve 841 suçsuz vatandaş da tutuklandı. Üç gün boyunca Rusların vahşi ordusu ne istiyorsa onu elde ediyordu ve istediği gibi Bakü'de at oynatıyordu. Hatta son araştırmalara göre ölüleri ve yaralıları hastanelere taşımak için görevlendirilen ambulanslara bile ateş açıldı. Olaylarla hiç alakası olmayan insanlar da öldürüldü. Bu olaylarla birlikte ekonomide de büyük ölçüde zarar meydana geldi. Bu olaylar acılı günlerdir ama bu olaylar Azerbaycan milletinde kendine güven hissiyatını uyandırmış ve daha da artırmıştır. Sovyet Hükümeti'nin dağılmasının büyük sebeplerinden biri de Azerbaycan halkının dimdik duruşudur. Bu çok acılı bir gün olsa da milletimiz için gurur verici bir gündür. O dönem Azerbaycan Devleti'nin başında olan Komünist Partisi'nin rehberleri cesaretsiz davranarak kaçıp ortadan yok olmuştur. Bu olaylar birkaç sene değerlendirilmedi" diye konuştu.
Anma programına Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Belediye Başkan Yardımcısı H.Yusuf Durmuş, KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Şahin, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Murat Koçyiğit, Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Aydemir ve STK temsilcileri ve Karslılar katıldı.
(IÇ-ÖK-Y)

20.01.2013 19:00:22 TSI

Editör: Wan Haber