Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Sefa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş, tutuklu bulunduğu Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nden geniş güvenlik önlemleri altında ilk kez davanın görüleceği Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne getirildi. Duruşmada depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile avukatlar ve sanık Nezir Baş hazır bulundu. Saat 13.30'da başlayan duruşmada ilk önce iddianame okundu. Daha sonra söz verilen Nezir Baş, savunmasını yaptı.


Ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Nezir Baş; mimar veya mühendis olmadığını ve binayı çocuklarının geleceği için yaptırdığını söyledi. Kendisini en çok kolon kestiği yönündeki iddiaların rahatsız ettiğini belirten Baş, "Bunlar tamamen asılsızdır. Böyle bir şey olur mu? Çocuklarımla birlikte 14 yıl bu binada ticaret yaptım. İnsan hiç ayağını, kolunu keser mi? Ben 105 gündür azap çekiyorum. Bu insanın içini titreten olaydır. Eğer benim yıkımda bir ihlalim olduğu yönünde belirti varsa en büyük cezaya razıyım. İddialar asılsız olduğu için savunma bile yapmak istemiyorum" dedi.
Sanık Nezir Baş'ın avukatı Fatih Selam Mahmutoğlu ise, depremde yıkılan binada ölenlerin yakınlarıyla görüştüklerini ve 14 aileyle anlaşarak toplam 3 milyon TL tazminat ödediklerini söyledi. Avukat Mahmutoğlu, müvekkilinin tahliyesini istedi.


Daha sonra öğretmen olan kızı Betül Can'ı yıkılan Sefa Apartmanı'nın enkazında kaybeden Ahmet Can söz aldı. Kimseyle para için anlaşmadığını söyleyen Can, "Herkes acılarımızı paylaştığını söylüyor. Oysa buradan çıktıktan sonra evlerine gidip gülüp eğleniyorlar. Kimse bizim acımızı anlayamaz. Anlamaları için aynı acıyı yaşamaları gerekir. Sanığın en büyük cezayı almasını istiyoruz" dedi.


Müdahil avukat Mustafa Aladağ ise, burada verilecek kararın çok önemli olduğunu, sadece Van'ı ilgilendiren bir karar olmayacağını söyledi. Aladağ, ayrıca ODTÜ'den bir heyetin yeniden olay yerinde keşif yapmasını istedi.


Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından 105 gündür tutuklu bulunan Sefa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş'ı tutuksuz yargılanmak üzere tahliye etti. Duruşma 3 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.

Editör: Wan Haber