Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 kişinin zorla kaybedilmesiyle ilgili, emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün yargılandığı dava bugün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanık, dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, bugünkü duruşmada hazır bulundu. Ertürk 12 avukatı ve özel korumalarıyla davaya geldi.

Yavuz Ertürk’ün tutuklanma talebinin ve Bolu Tugayı’nda görevli askeri personelin dinlenmesinin yargılamaya katkısı olmayacağından bu talebin reddine karar verildi.

Ayrıca Dönemin Kulp İlçe Jandarma Komutanı Ali Ergülmez’in tanık olarak dinlenmek üzere zorla getirilmesine karar verildi.

Duruşma sadece 20 dakika sürdü ve sanık Yavuz Ertürk’ün tutuklanması talebi yine reddedildi.

Duruşmada bugüne dek sağ görünen 11 maktülün ölüm kayıtlarının UYAP’a işlenmesine karar verildi.

Mahkeme heyeti davanın bir sonraki duruşmasını 31 Ekim’e erteledi.

Ne oldu?

1993’te 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin yürütülen ve kamuoyunda Yavuz Ertürk-Kulp Davası olarak bilinen davanın bir önceki duruşması 7 Mart’ta Ankara’da görülmüştü.

Duruşmaya, 11 kişinin öldürülmesi emrini vermekle suçlanan emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk ile mağdur aileler ve çok sayıda avukat katılmıştı.

Dönemin Güneydoğu Asayiş Komutanı Hasan Kundakçı da tanık sıfatıyla ifade verdi. Kundakçı, o tarihlerde bölge halkına yardım etmekten başka görevlerinin olmadığını savundu. Sanık Ertürk de Alacaköy çevresinde operasyon yürütmediklerini ifade etti.

İfade verenler arasında dönemin köy muhtarı Reşit Yakup da vardı. Yakup, operasyon tarihinde köyde insanların olduğunu, çatışmaların ardından da köylerinin boşaltıldığını söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık Ertürk’ün tutuklanmasına yer olmadığını belirtirken, konuya ilişkin tanıkların dinlenmesi için duruşmayı 20 Haziran’a ertelemişti.

Kaynak: İMCTV

Editör: Wan Haber