Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Ülkemizdeki mevcut konut stokunun büyük bir kısmı, dayanıksız ve sağlıksızdır. Yaklaşık 14 milyon konutun elden geçmesi, bunların 6,5 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekmektedir" dedi.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi İstanbul Swiss Otel'de gerçekleşti. Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ başkanı Ahmet Haluk Karabel ve konut sektörünün önde gelen isimleri katıldı. Konuşmasının başında Türkiye 'de yaşanan ekonomik ve politik gelişmelere değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dünyada Türkiye'nin yükselen itibarına rağmen şehirleşmenin kötü olduğunu vurguladı.
Dünyadan Türkiye'nin yükselen itibarına rağmen şehir yapı stoğunun büyük kısmının kötü durumda olduğunu belirten Bayraktar, "Ülkemizdeki mevcut konut stokunun büyük bir kısmı, dayanıksız ve sağlıksızdır. Enerji verimli olmayan, yalıtımsız, kaynak israfı doğuran yapılardan oluşmaktadır. Kentlerimizin altyapısı eski ve yetersiz niteliktedir. Yaklaşık 14 milyon konutun elden geçmesi, bunların 6,5 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekmektedir." diye konuştu.
Bakanlık olarak gayelerinin binaları yenileme değil dönüşüm yapmak olduğunu söyleyen Bayraktar, "Gayemiz sadece binaları yenilemek değildir. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin gelişme ve ilerleme sürecinin grafiğini yükseltecek en önemli çalışma; dönüşüm seferberliğimiz olacaktır" ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, Türkiye'nin gelişimine paralel bir şehircilik anlayışı ile marka kentler oluşturacaklarını belirten Bayraktar, "Kentsel dönüşümü çevre esaslı yürüteceğiz. Yeni binalarda; rüzgâr ve güneş enerjisiyle yağmur suyundan istifade edeceğiz. Bunları dönüşüm çalışmalarında büyük ölçüde şart koşacağız" dedi.
Geleceğin şehirlerinin konuşulduğu dünyada, şehirlerin geleceğe hazırlanması gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Dünyanın gelişmiş ülkelerinin geleceği konuştuğu, geleceğin şehirlerini ve geleceğin evlerini konuştuğu bir zamanda, Türkiye olarak; evlerimizi ve şehirlerimizi geleceğe hazırlamalıyız. Kentsel Dönüşüm kapsamında yenilenmesi planlanan yaklaşık 6,5 milyon konutun bir bölümünü bile, yeşil bina olarak tasarlarsak; 2023'e kadar ülke ekonomisinde, büyük bir enerji ve su tasarrufu sağlamamız mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.
(AU-ÖFA-Y)

18.02.2013 13:39:10 TSI

Editör: Wan Haber