Didim'de ilki geçen yıl yapılan Deve Güreşleri bu yıl 24 Şubat 2013 Pazar günü Yeşilkent yolu üzerinde yapılacak. Ege ve Trakya Bölgesinden 100 devenin katılacağı Deve güreşlerinin geliri Didim Gençlik spor'a bağışlanacak.
Didim 2. Deve Güreşi Festivali 24 Şubat 2013 Pazar günü yapılacak. Festivale Ege ve Trakya Bölgesinden 100 devenin katılacağı öğrenilirken biletler 10 TL'den satışa sunuldu. Elde edilecek gelirin Didim Gençlik spor'a bağışlanacağı öğrenilirken Deve güreşi organizasyonuyla ilgili olarak Didim Gençlik Spor Kulübü Başkanı Evren Budak ve beraberindeki Kulüp yöneticileri bir basın toplantısı düzenledi.
Didim Meandros Çadır Restoran'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Evren Budak etkinliğin yöresel bir kültür ürünü olduğunu belirterek "Hepimizin bildiği gibi, kültürel coğrafyamızda, deve güreşi mevsimini yaşıyoruz. İki yüz yılı aşkın zaman önce, Aydın'da başlayan deve güreşi etkinlikleri, günümüzde Çanakkale'den Mersin'e kadar Ege ve Akdeniz kıyılarımızda folklorik bir değer olarak, festivallerle yaşatılıyor. Tarihi, ticari ve turistik geçmişi olan tüm sahil kentlerimizde gerçekleşen deve güreşi festivalleri, tarihi, ticari ve turistik faaliyetlere katkı da sunan önemli bir işleve sahiptir. Bir yönüyle kültürel ve folklorik bir zenginliğin yaşatılması anlamı taşıyan etkinlikler, diğer yönüyle yapıldığı yörenin tanıtımına ve ticaretine de katkı sağlıyor. Uzun yıllardır, kent kimliğini barış, kültür, turizm kenti üçlüsüyle tanımlayan ilçemizin, bölgemizdeki böylesi bir kültürel zenginlikten folklorik değerden, tanıtım ve ticaret katkılarından uzak kalması elbette düşünülemezdi. İlki geçen yıl gerçekleşen "Didim Deve Güreşi Festivali"nin gördüğü büyük ilgi, bu kararın ne kadar doğru olduğunu da açıkça ortaya koymuştur. Bu nedenle, festivalin geleneksel hale getirilmesi için, bu değerin ve katkıların artarak ilçemizde yaşatılması için, bu yıl yapılacak olan etkinlilere, Didim Gençlik Spor Kulübü öncülüğünde oluşturulan Düzenleme Kurulumuz talip olmuştur" dedi.
Deve Güreşlerinin 2. koyda yapılacağı yönünde ki söylentilerin ise asılsız olduğunu belirten Budak "Etkinliğin yeriyle ilgili olarak, sadece ve sadece nasıl daha çok insanı, daha büyük kolaylıkla ve Didim esnafına, Didim insanına nasıl daha çok yarar sağlayacak şekilde ağırlayabilir izi yönelik arayışlar, farklı yorumlarla yerel basınımıza konu olmuştur. Yerel siyaset hesaplarıyla yapılan bu dayanaksız ve gerçek dışı yorumları, bizler de Didim halkı gibi şaşkınlıkla ve hayretle karşıladık. Didim'e mal olmasını arzu ettiğimiz Festivalin, her türlü istismarın, yanlış anlamanın ve siyasal hesabın dışında kalması amacıyla yine geçen yılki yerde yapılmasına karar verdik. Bir bilgi notu olarak sadece şunu belirtmekte yarar var ki; hiçbir zaman etkinliğimiz 2. koyda düzenlenmek istenmemiş, 3. koy seçenek olarak düşünülmüştür. Deniz kenarında deve güreşi festivali olur mu diyenlere ise, yanı başımızda bulunan Selçuk Deve Güreşleri'nin yıllardır Pamucak Sahili'nde bulunan arenada gerçekleştirildiğini hatırlatmak isteriz" sözleri ile tepki verdi.
24 Şubat 2013 Pazar günü ikinci Didim Deve Güreşi Festivalini, Yeşilkent Yolu üzerindeki alanda gerçekleştireceklerini belirten Budak "Öncelikle tüm halkımız bu büyük organizasyonumuza aileleri, eşleri dostları ve misafirleriyle davetlidir. Ege ve Trakya Bölgesinden 100 devenin katılacağı festivalimizin katılımcılar için eğlenceli olacağına inanıyoruz. Bizler deve güreşi festivalinin Didim turizminin bir parçası, çeşitliliğinin bir rengi olmasını amaçlıyoruz. Bu amaca katkı sağlayacak arayışlar bu yıl ve inanıyoruz ki gelecekte de sürecek ve deve güreşi festivalimiz, uzun yıllar Didim turizminin ve toplumsal yaşamının bir simgesel etkinliği olarak yaşayacaktır" dedi.
Budak, etkinliğe destek veren; Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı olmak üzere, Akbük Belediye Başkanı Mehmet Erçin Sandalcı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci ve Bekir Ülker'e, Didim Ticaret Odası'na, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na, Didim Kredi ve Kefalet Kooperatifine, şenliğe sponsor olan tüm firmalara teşekkür etti.
(HÇ-MB-İK)

18.02.2013 17:00:29 TSI

Editör: Wan Haber