Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 2012 yılında 2 bin 577 hastaya evde sağlık hizmeti verildiğini açıkladı.
Vali Aksoy yaptığı açıklamada, "İlimizde 'Evde Sağlık Hizmetleri', Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı 'Koordinasyon Merkezi' tarafından yürütülmektedir. Koordinasyon Merkezi'ne bağlı çalışan 17 evde sağlık hizmetleri biriminin 15 tanesi hastanelerde, 2 tanesi de Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde aktif olarak hizmet vermektedir. Koordinasyon merkezine bağlı çalışan, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Samsun Gazi Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Vezirköprü Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Bafra Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Alaçam Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Havza Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Çarşamba Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Terme Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Kavak Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Ladik Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi ve Ayvacık Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi aktif olarak evde sağlık hizmeti vermektedir. Koordinasyon Merkezi'ne bağlı çalışan Samsun Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi ile Bafra ve Vezirköprü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde de aktif olarak hizmet verilmektedir" dedi.
Samsun'da 2010-2012 döneminde evde sağlık hizmeti sunulan toplam hasta sayısının 4 bin 341 olduğunu ifade eden Aksoy, "Halen evde sağlık hizmeti sunulan kayıtlı aktif hasta sayısı 2 bin 577'dir. Evde sağlık hizmetleri birimlerindeki uzman hekim konsültasyon sayısı bin 141, uzman hekim sayısı 4, pratisyen hekim sayısı 12, diş hekimi sayısı 2'dir. Ayrıca hastanelerden 11 adet personel nakil aracı ve 4 adet hasta nakil aracı evde sağlık hizmetleri birimine tahsis edilmiştir" diye konuştu.
Evde sağlık hizmetlerinin amacından bahseden Vali Hüseyin Aksoy, "İhtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlamak, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak verilebilmek, tanı koymaktan ziyade tanı konmuş hastaların tedavisinin takibi, uygulanması ve eğitimini sağlanmak, hastalığın etkilerini en aza indirmek ve aynı zamanda hastanın yaşam kalitesini yükseltmektir.
Evde sağlık hizmetleri birimlerinin görevi hastalığın teşhisini koymak olmayıp daha önce ilgili dal uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde ve kişinin bulunduğu ev ortamında; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, ilacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması, hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ve hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi ve hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesini kapsamaktadır" şeklinde konuştu.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy açıklamasına şöyle devam etti: "Evde sağlık hizmetleri kapsamında verilebilecek diş hekimliği hizmetleri, klinik ortama taşınması mümkün ve gerekli olmayan hastalarda, hastalığın tipi ve derecesine göre ilgili uzman konsültasyonu sağlandıktan sonra; oral muayene, diş ve diş eti enfeksiyonları için medikasyon, özellikle çocuk hastalarda topikalflorür uygulaması gibi koruyucu uygulamalar, hasta ve hasta yakınlarına oral hijyen eğitimi verilmesi, basit diş çekimleri, detertraj, sabit restorasyon gerektirmeyen total/parsiyel protez, daha önceden yapılmış olan protez ve tedavilerin kontrollerinin yapılması, protez vuruğunun alınması, kırık tamiri ve benzeri işlemleri kapsar. Ancak hastanın genel durumu ve hastalık sınıflaması ev ortamında tedavi olmasına imkan tanımıyor ise diş tabibince değerlendirilerek mutlaka ilgili ADSM'ne nakli sağlanmakta ve tedavisi burada yapılmaktadır.
Telefon (4443833) sabit hat, Koordinasyon Merkezi ve birimlere yapılan şahsi başvurular ilgisine göre, birim sorumlusu tabibe veya diş tabibine havale edilmektedir. Başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda duruma göre, tabip veya diş tabibi, hemşire veya sosyal çalışmacı tarafından ikametine en az 5 gün içinde gidilerek vaka yerinde değerlendirilmektedir. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucu konusunda, menfi veya müspet olup olmadığına bakılmaksızın, en kısa sürede bilgi verilerek, başvurusu olumsuz neticelenenler sebepleri konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmektedir. Bu hizmetler doğrultusunda Sağlık Kenti Samsun'da vatandaşlarımızın evlerine gidilerek sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesi çalışmalarında görev alan sağlık ekiplerimize teşekkür eder, tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim."
(SAM-SLH-Y)

28.01.2013 11:17:10 TSI

Editör: Wan Haber