Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından günün teknolojik koşullarına uygun olarak yapılan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Sakarya'nın tıbbi atık problemine çözüm üretiyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, "Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarından lisanslı araçlarla toplanıp Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'ne getiriliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak modern taşıma yöntemlerini kullandık ve 3 yılda 2 bin 200 ton tıbbi atığı bertaraf ettik" dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Tekeler Mahallesi, Yılgın Yamaçları mevkiinde yer alan Katı Atık Düzenli Depolama sahasının içerisinde yer alıyor. 627 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 2 bin metrekare alanda inşa edilmiş olan bu tesis sayesinde, sadece Sakarya'daki tıbbi atıklar değil, çevre illerdeki tıbbi atıklar da sorun olmaktan çıkarılıyor.
Çevresel risk ve tehlikelerin önüne geçme noktasında ciddi tedbirler aldıklarını ve bu konuda 24 saat denetim yaptıklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, "Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarından lisanslı araçlarla toplanıp Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'ne getiriliyor. Getirilen tıbbi atıklar, 3.1 bar, 1450C'de basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanıyor. Evsel çöğ niteliği kazanan tıbbi atılar, düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor" diye konuştu.
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde 3 yılda 2 bin 200 ton tıbbi atığın bertaraf edildiğini belirten Çomoğlu, "2012 yılında 170 adet sağlık kuruluşundan tıbbi atıklar toplanmıştır. Tıbbi atık tesisimizde 2012 yılında ise Bolu ve Düzce'den toplanan 548,784 kg tıbbi atık bertaraf edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Tıbbi atıklar, kovalarla sağlık kuruluşlarından toplanırken barkot sistemi uygulanıyor ve atıklar elektronik kantarda tartıldığı an ilgili hastane yetkilisi ve büyükşehir belediyesi yetkilileri bilgileri aynı anda görebiliyor. Bu sistem sayesinde ilgili kişiler istediği bilgiye anında ulaşabilmekte ve en önemlisi taraflar arasında herhangi bir şüpheye mahal bırakılmıyor. Kova sistemi ile torba sisteminden vazgeçilerek özellikle delici ve kesici atıkların taşıma yapan kişilere zarar vermesi de bu çalışma ile ortadan kaldırılıyor.
(RKO-RKO)

16.01.2013 17:18:02 TSI

Editör: Wan Haber