Dünya genelinde bir çok ülke 1915 olaylarını soykırım olarak olarak kabul etti. Ermini olaylarını soykırım olarak kavul eden devletler haberimizde. Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Suriye, Ermeni soykırımını bu sene tanımış ülkeler. 915’te Ermenilere katliam yapıldığını kabul eden ülkeler bunlar...

BÜYÜK BRİTANYA

Büyük Britanya’da Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler soykırımı tanırken İngiltere’de merkez hükümet ve kraliyet soykırımı tanımış değil.

ALMANYA
Almanya için ise durum farklı. 15 Haziran 2005’te parlamentoda tüm tarafların katılımıyla çıkan ortak metin, Ermenilere yönelik 1915’teki “katliamı” tanıyor ve Türkiye’ye sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yapıyor. Ancak metinde soykırım ifadesi bir sefer geçiyor ve o cümlede de, “Birçok bağımsız tarihçi, parlamentolar, birçok ülke ve uluslararası organizasyonlar 1915 yılında yaşanan olayları ‘soykırım’ olarak tanımlıyor” deniyor. Almanya 2015 yılı itibariyle de hükümet tarafından soykırım ifadesini resmi olarak kullanmış değil ancak 24 Nisan 2015 tarihli parlamento oturumunda kürsüye çıkan tüm vekiller “Ermeni soykırımı” ifadesini şahsi olarak kullandı.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
ABD’de ise birkaç eyalet hariç -Wyoming, Teksas, Iowa, Indiana, Batı Virginia, Mississippi ve Alabama- 50 eyaletin hepsinde soykırım yerel parlamentolardan geçmiş durumda. Senato ve Temsilciler Meclisi de Ermeni soykırmını tanıyan birden fazla karara imza attı. Ancak ABD devlet yönetimi ise soykırımı ‘ülkenin Ortadoğu’daki çıkarları ve bölge ortaklarıyla birlikte hareket edebilme adına’ resmen kabul etmiyor.

KABUL EDEN ÜLKELER
Ermenistan, Uruguay, Güney Kıbrıs, Rusya, Kanada, Lübnan, Belçika, Fransa, Yunanistan, Vatikan, İtalya, İsviçre, Arjantin, Slovakya, Hollanda, Venezuela, Polonya, Litvanya, Şili, İsveç, Bolivya, Çek Cumhuriyeti (15 Nisan 2015), Avusturya (21 Nisan 2015), Suriye (23 Nisan 2015)

Bu ülkelerin yanında Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu da Ermeni soykırımını tanıdı. (ZETE)

Editör: Wan Haber