Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) tarafından 2013 Yılında verilecek destekler için 15 Ekim 2012 tarihinde Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı, Turizm Altyapısı Mali Destek Programı ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı adı altında 3 programla proje teklif çağrısına 276 proje başvurusu yapıldı.
Başvurusu yapılan projeler arasında, 227 ekonomik gelişme mali destek programı, 28 turizm altyapısı mali destek programı, 21 sanayi altyapısı mali destek programı olmak üzere KKA'ya toplam 276 proje sunuldu. Yapılan başvuru projelerini değerlendiren Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 2013 yılı proje başvuru sürecini tamamlayan ve online başvuru alan ilk ajans olduklarını belirtti. 15 Ekim 2012 tarihinde proje teklif çağrısını ilan ettiklerini ifade eden Vali Toprak, daha sonra programlardan olabildiğince fazla kesimin haberdar olması için bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini söyledi. Çalışmaların sonuç verdiğini ve son başvuru tarihi olan 28 Aralık 2012 itibariyle toplam 276 proje teklifi aldıklarını belirten Vali Toprak, bu proje başvurularının 139'unun Diyarbakır'dan ve 137'sinin ise Şanlıurfa'dan geldiğini açıkladı. Vali Toprak, projelere ayrılan hibenin 13 milyon TL olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır ve Şanlıurfa'da bulunan küçük KOBİ'lerin ve girişimcilerin desteklenmesi ve ölçeklerinin büyütülmesi ile daha rekabetçi bir duruma getirilmelerinin amaçlandığı Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı kapsamında teslim alınan 227 proje başvurusunun 183'ü tüzel kişiliği haiz işletmelerden gelirken 44'ü gerçek kişiler tarafından yapıldı. Bu projeler için ayırdığımız bütçe 13 milyon TL" dedi.
"BÖLGE İÇİN İYİ FIRSATLAR OLUŞTARACAK"
Yeni teşvik sisteminin bölgeye sağladığı fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için bölgede sanayi altyapısını geliştirmek gerektiğini ifade eden Vali Toprak, "Hem Diyarbakır'da hem de Şanlıurfa'da ilave OSB'lerle ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Ayrıca, mevcut OSB ve KSS'lerin altyapı sorunlarının çözümü ve yeni kurulacak organize sanayi alanlarının teşvikine katkı amacıyla Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı için teklif çağrısına çıktık. Bu amaçla, yaklaşık 3 milyon TL kaynak ayırdık. Bu programa 11'i Diyarbakır ve 10'u Şanlıurfa'dan olmak üzere toplam 21 proje başvurusu yapıldı. Zengin bir tarihi ve kültürel birikime sahip olan Diyarbakır ve Şanlıurfa'da turizm altyapısının geliştirilmesi gerek ajansımız, gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı, valilikler, il özel idareleri, belediyeler, kaymakamlıklar ve STK'lar son yıllarda önemli projeler gerçekleştiriyor" diye konuştu.
"BAŞVURULAR BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLİYOR"
Başvurusu yapılan projelerin bağımsız ve tarafsız bir şekilde değerlendirildiğini belirten Vali Toprak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da proje teklifleri, kalkınma ajansları proje destekleme mevzuatı çerçevesinde bağımsız değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilecek. Yapılacak teknik ve mali değerlendirmeler sonrasında başarılı proje sahipleriyle mart ayında sözleşme imzalanması planlanmaktadır. Bu vesileyle, proje hazırlayarak destek programlarımıza başvuruda bulunan gerçek kişiler, mikro ve küçük işletmeler, yerel yönetimler, üniversiteler, kurum ve kuruluşlar, STK'lar ile başvuru sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için başvuru öncesi ve süresince iş adamlarına ve potansiyel yararlanıcılara gerekli teknik desteği sağlayan KKA Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajans personeli, Diyarbakır ve Şanlıurfa yatırım destek ofisleri çalışanlarına teşekkür ediyorum".
(ÜN-AKK-Y)

30.12.2012 17:13:56 TSI

Editör: Wan Haber