Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantep Kunduracılar Odası iş birliği ile düzenlenen 16. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye Ve Yan Sanayi Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı törenle Ortadoğu Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti. Törenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gaziantep'in birçok sektörde başarıdan başarıya koşmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Dünya büyüyor ama Türkiye dünyanın büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Türkiye büyüyor ama rakamlar bize gösteriyor ki Gaziantep Türkiye'den daha hızlı büyüyor. Bu nedenle sanayici arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Artık Gaziantep birçok sektörde böyle iyi bir performans yakaladığı için bu gibi fuarlar yapılıyor. Tabi 6 milyar dolarlık bir ihracat rakamı bir şehir için çok önemli ve büyük bir rakam. Türkiye'nin hedefleriyle mütenasip 2023 yılına kadar bunu 30 milyar dolarlık rakama ulaşması da çok önemli. Gaziantep'te birlik ve beraberlik içinde iş birliği yapılmasını fark ettim. Kayseri enerji rakamları konusunda 5 katı daha çok harcıyor" dedi.

"IRAKLA İLGİLİ POLİTİKALARIMIZ MUTLAKA SÜRDÜRÜLEBİLİR HALDE OLMASINA DİKKAT EDİYORUZ"
Özellikle Türkiye'de siyasi istikrar sürdürülebilir hale geldikten sonra buna inanan insanların sayı parti ayrımı yapmaksızın arttığını ifade eden Bakan Yıldız, "Bu ihracat rakamlarının işin geri dönüşü yok. Bu hedeflere mutlaka ulaşacağız. Irakla ilgili politikalarımız mutlaka sürdürülebilir halde olmasına dikkat ediyoruz. Bizler niyetlerimize ve gayretlerimizi biliyoruz. Irak ile alakalı düşündüklerimiz son derece açık. Bırakın normalleşmesine konacak katkının en büyüğü Türkiye'den olacaktır. Bu nedenle zaman zaman iletişim kopukluğu olabilir. Ama bizler büyük devlete yakışır bir şekilde kurumsal hafızamızı muhafaza etmek zorundayız. Tabi Türkiye'deki ayakkabıların yüzde 50'sinden fazlasının Gaziantep tarafından üretildiğini duyunca şaşırdım. Yani bir ayakkabımız varsa bir teki Gaziantep'te üretilmiştir. Böyle bir sektörün diğer sektörlerde olduğu gibi Gaziantep'te yaşanmış olması son derece önemli. Biz siyasi istikrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz, Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlayan şehirlerimizi daha fazla destekleyeceğiz. Uğraşımız ve gayretimiz bu yönde olacaktır" diye konuştu.
Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep kuruldu tarihten bu yana önemli bir ticaret ve üretim merkezi olduğunu hatırlatarak, "Bu günümüzde de devam etmektedir. Gaziantep büyümede Türkiye ortalamalarının üzerinde büyümektedir. 2023 yılı için konulan 30 milyar dolarlık hedefin başarılı sanayicileri ile gerçekleşeceğine inanıyorum. Bankalarda para tutulmadığı gibi bütün paralar üretime aktarılıyor. Dörtyol hassa arasındaki duble yolla da değinin vali Ata bölgeyi denize bağlayacağını ve sanayiciler için önemli bir avantajın sağlayacağını sözlerine ekledi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR İÇERİSİNDE 2023 HEDEFLERİ İÇİN ÜLKEMİZİN ARTIK BÜYÜME ORANLARINI YÜZDE 3-5 DEĞİL YÜZDE 7-8 ORANINDA YAPMALIYIZ"
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, bu fuara küçük bir çadırda başladıklarını hatırlatarak, "İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde 23 milyon metre kare alanda bu fuarı açacağız. Gaziantep, Türkiye'nin ekonomisinde büyük payı olan şehirlerimizden bir tanesi. Sanayi ve ihracat açısında Türkiye'nin 6. büyük merkeziyiz. İnşallah hedefimiz ilk 3 girmek. 2023 hedefimiz ise 30 milyar dolar olarak belirlendi. Bunu da sanayici kahramanlarımızla gerçekleştireceğiz. Bu yılki hedefimiz 5 milyar dolardı. Şuanda 11. ay itibariyle 5 milyon 200 bin doları geçtik. Bu rakama bakarsak geçen yılla bu yıl arasında yüzde 20 ihracat artışı var. Kayıtlı işçi ve enerji tüketimine bakarsak yine büyümeyi görebiliriz. Bunlar 11 ay da yüzde 15 oranında büyüdüğümüzü gösteriyor. Hiçbir dönem küçülmedik ve inşallah bundan sonrada Türkiye'ye örnek olarak markalaşan bir şehir olmaya devam edeceğiz. Türkiye'de en çok marka ve patent alan bir iliz. Önümüzdeki yıllar içerisinde 2023 hedefleri için ülkemizin artık büyüme oranlarını yüzde 3-5 değil yüzde 7-8 oranında yapmalıyız. Sadece Gaziantep'in büyümesi istenen seviyeye bizleri ulaştırmaz. Biz şehir olarak Türkiye'ye moral vermeye devam edeceğiz. Bize imkan tanıdığınız müddetçe 30 milyar doları taahhüt ediyoruz. Bu şehrin ortak akıl aldığı bir karardır. Hükümetimiz bu hedefi koymadan önce Gazianteplilerin koyduğu bir hedeftir. Biz bu hedefleri 2000 yılında koyduk. İnşallah önümüzdeki dönemlerde de büyümeye devam edeceğiz. Burada ayakkabı firmalarımızın yaklaşık 50 ye yakan fabrikası var. Bunların dışında atölyelerimiz var ve bunların mutlaka desteklenmesi gerekiyor. İthalata dayalı büyüme bu ülkeyi sıkıntıya sokacak en büyük nedenlerden bir tanesi. Üretimin büyümede ne kadar önemli olduğu bilinci içerisindeyiz. Bizim küçük esnafımız KOBİ kredileriyle desteklenmesi gerekiyor. Esnaflarımız birleştirilerek yapılacak markalaşma çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Bundan dolayı da bize KOSGEB destekli projelerden daha çok pay almasını umut ediyoruz" diye konuştu.
Fuarın uluslar arası bir boyuta geldiğini belirterek fuarın yılda iki defa yapılacağını da sözlerine ekledi.

"BİZ PARAYLA PARA KAZANMAYI SEVMİYORUZ BİZ ÜRETEREK KAZANMAYI SEVİYORUZ"
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin bir onda 6 oranında büyüdüğünü hatırlatarak, "Biz büyümeye devam ediyoruz. Yılbaşında koyduğumuz büyüme hedeflerimiz zaten Türkiye'nin büyüme beklentilerinin iki katı. Ama biz üçünce çeyrekte bunun üç dört katındayız. Bunu nasıl yaptığımız soruyorlar ve dezavantajlarımız olduğunu söylüyorlar. Biz parayla para kazanmayı sevmiyoruz biz üreterek kazanmayı seviyoruz. İşin sırrı budur ve ikincisi de tarihimizde yani genlerimizde var. Türkiye'nin en karanlık zamanlarında bu şehir nasıl meşale olduysa şimdide bu misyonumuzla karanlık yollara meşale olmaya devam edeceğiz. Gelişen pazarlara yakınız ama oralarda da sıkıntı var. Umarım bölgedeki konjonktürel sıkıntılar kısa sürede alışır. Komşu ülkelerimizle olan ilişkilerimiz daha iyi tutmamız gerekiyor. Basiretli temkinli çok daha toleranslı politikanın uygulamasında zaruret var. Hükümetinde yaklaşımları bu doğrultuda yapıyor ve bunlar memnuniyet verici. Gaziantep olarak önümüze koyduğumuz hedefler doğrultusunda ilerliyoruz. Geçtiğimiz yıl itibariyle 173 ülkeye ihracat yaparken şimdi 178 ülkeye ihracat yapıyoruz. 6 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Biz hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz ama en önemlisi birlik ve beraberlik ortak akıl modelini devam ettireceğiz. Gelen göçü avantaja çevirmeye çalışıyoruz. İşsiz gelenleri kucaklayıp iş sahibi yapmaya çalışıyoruz. Gaziantep bu ülkeye model olmaya devam edecek. İnşallah bu fuar alanının ikincisini yapacağız çünkü burası artık yetmiyor. Bir onda 6 ya takılmayalım. Türkiye'nin asla ve asla konjonktürel etki ne olursa olsun şuandaki iş gücü kapasitesi, nüfusu, geçmişi Türkiye'nin geleceği ile ilgili bizi asla tereddüde düşürmüyor" dedi.
Türkiye Umum Ayakkabıcılar Üretim Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, 81 il içinde 10 ilin aktif bir şekilde ayakkabı ürettiğini ve bunlardan birinin de Gaziantep olduğunu belirterek, "Sektörde öncelikle ara eleman yetiştiriciliği konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi ile görüşerek ara elman yetiştiriciliği konusunda yardım istedik ve rektörümüz gereken ilgiyi bize göstermiştir. Şimdi meslek yüksek okulunda bölümümüz açıldı. Bu bölümlerin çalışıp faaliyete girmesi için teknik donanım istendi. Bizlerde bu konuda elimizde ne kadar teknik donanım varsa vermeye karar verdik. Şimdi bunların teslim edilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya, sektörün en önemli ve en etkili fuarı açtıklarını belirterek, fuara yurt dışında da önemli katılımlar olduğunu ve fuarın sektöre önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Akkaya'ya fuara yaklaşık 200 firmanın da katıldığını ifade ederek, ileriki dönemde fuarın daha geniş katılımlı yapılacağını sözlerine ekledi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu Bakan Yıldız'a bakır işlemeli bir hediye verdi. Bakın Yıldız, beraberindekilerle fuarın açılışı için kurdele kesti. Bakan Yıldız daha sonra beraberindekilerle fuarı gezerek fuarla ilgili bilgiler aldı. Bakan Yıldız stantları tek tek ziyaret ederek, sergilenen ayakkabıları ve terlikleri yakından inceledi. Bu sırada Bakan Yıldız, beğendiği bir ayakkabıyı satın aldı.
Törene Bakan Yıldız, Vali Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Üretim Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.
(HD-YHY-Y)

13.12.2012 18:28:04 TSI

Editör: Wan Haber