2008 yılında Van Belediyesi'nin meclis kararı ile satışa çıkardığı ve GLOBAL Yatırım A.Ş. (GLYHO) ve holding iştiraklerinden Pera Gayrimenkul Yatırım ortaklığı A.Ş.'nin (PEGYO) oluşturduğu ortak Girişim Grubu'na yaklaşık 16 milyon TL'ye satılan 16 bin 611 metrekarelik Van Belediyesi Garajı arazisi ile ilgili son sözü Yargıtay söyledi.
 
AK Partili Belediye Başkanı Burhan Yenigün döneminde Meclis kararı ile satılan kentin en önemli yerlerinden biri olan Belediye Garajı arazisi dönemin DTPli meclis üyelerince mahkemeye taşınmış ve yerel mahkeme satışı iptal etmişti. Yerel mahkemenin kararlarına itiraz eden GLOBAL Yatırım A.Ş. ve holding iştiraklerinden Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. konuyu yargıtaya taşımıştı. Konuya ilişkin Yargıtay 6. Dairesi kararını verdi. Yerel mahkemenin kararını onayan Yargıtay, satışı iptal etti.
 
2008 yılında AK Partili Belediye Başkanı Burhan Yenigün’ün “Arazinin satılması ile Van’a yatırım gelecek ve kentin işlevsiz bir bölgesi canlanacak” diyerek satışını desteklediği ve alınan meclis kararıyla da satışı gerçekleştirilen kentin en kıymetli arazisinin satılmasının ardından DTP´li meclis üyeleri, satışın iptali için Bölge İdare Mahkemesine dava açmıştı... Mahkeme, DTP´li üyelerin itirazlarının ardından satışın iptalene karar vermişti.
 
16 milyon TL’ye satıldığı belirtilen ve o dönem paranın nereye kullanıldığı net olarak açıklanamayan satış ile ilgili yerel mahkemenin kararına itiraz eden GLOBAL Yatırım A.Ş. ve holding iştiraklerinden Pera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin oluşturduğu Ortak Girişim Grubu avukatları konuyu Yargıtay’a taşıyarak yerel mahkemenin kararının bozulmasını istedi. Konuyu inceleyen Yargıtay 6. Daire Başkanlığı ise son sözü söyledi. Yargıtay 6. Dairesi, yerel mahkemenin aldığı kararı onayarak satışın iptaline karar verdi. Karar sonucu Belediye Garajı arasinin satışı iptal edilmiş oldu ve kentin en kıymetli arazilerinin başında gösterilen yer de Belediye’nin elinde kalmış oldu.
 
Haber: Umut TARHAN
Editör: Wan Haber