Dünyanın en yüksek noktası Everest'te dün meydana gelen çığ faciasında 13 kişi hayatını kaybetti. Yerel saat ile sabah 06.45'te meydana gelen çığ sonrası kurtarma çalışmaları devam ederken, tırmanışa katılan Türk kadın dağcı Gülnur Tumbat'tan sevindirici haber geldi. 5 bin 800 metre yükseklikteki Camp 1'de meydana gelen çığ sırasında Gülnur Tumbat'ın 5 bin 200 metre yükseklikteki ana kampta olduğu ve çığdan yara almadan kurtulduğu öğrenildi. Sabah'tan Recai Kömür'e konuşan Tumbat, çoğunluğunu yerel dağ rehberlerinden oluşan kazazedelerin kurtarılması için büyük bir operasyonun devam ettiğini kendisinin iyi olduğunu söyledi. Tumbat "Dualarınızı eksik etmeyin" dedi.


KAMP ALANINI HAZIRLIYORLARDI
5 bin 800 metre yükseklikte meydana gelen çığ, yüzlerce dağcının tırmanış rotasındaki ipleri sağlamlaştırmak için bölgede bulunan Nepalli dağ rehberlerinin ölümüne neden oldu. Nepalli yerel rehberlerin, nisanda başlayan mayıs tırmanış rotasında 6 bin 400 metre yükseklikteki Camp 2'ye çıkış için kullanılan ipleri sağlamlaştırmak ve kamp alanlarını hazırlamak üzere dağda oldukları öğrenildi. Facianın bu yıl gerçekleşen ilk ve ciddi çığı olduğu öğrenildi. 1953'ten beri 4 binden fazla dağcının zirveyi görmek için tercih ettiği rotada bugüne kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti.


'BURASI ACİL DURUM MERKEZİ GİBİ'
Öte yandan, daha önce de değişik dağlara tırmanarak zirve yapan kadın dağcı Gülnur Tumbat da Everest'te yaşanan çığ felaketine şahit oldu. Çığ düştüğü sırada Everest ana kampta olan Tumbat faciadan etkilenmeyen ana kampta güvende olduğunu söyledi. 13 Nisan'da ana kampa ulaştığını ve 3-4 gündür aklimatizasyon için kısa antrenmanlar yaparak dinlendiklerini belirten Tumbat "Bizim kampımız buzula en yakın kamplardan biri olduğu için burası acil durum merkezi gibi. Bizim ekibimizdeki sherpalardan da kayıplarımız var, sayısını bilemiyorum. Çok üzgünüm" dedi.

Editör: Wan Haber