Kahramanmaraşlı 1889 doğumlu Mehmet Tatar, 12 çocuğu ve 65 torunu ile asırlara meydan okuyor. Türkoğlu Belediye Başkanlığı 124 yaşındaki Mehmet Dede'nin Guinnes Rekorlar kitabına girmesi için girişimlerde bulunuyor.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu yöresinde 1889 yılında bir Yörük obasında dünyaya gelen Mehmet Tatar, şimdilerde dünyanın en yaşlı insanı olarak görünüyor. Seferberlikte, aile fertleri de dahil obasındaki tüm erkekler askere alınan ve kendisi muaf tutulan Tatar, şu anda tam 124 yaşına gelerek en uzun yaşayan insan özelliğini almaya hazırlanıyor.
Uzun bir hayatın sırrını stresten uzak yaşamaya ve doğal beslenmeye bağlayan Tatar, "Ben et, yoğurt ve süt, ben bunları yerdim. Bizlere Yörük derlerdi ve hayvancılıkla uğraşırdık. Yaylaya giderdik ama şimdi gidemiyorum ve bana çocuklar bakıyor" dedi.
Çok iyi bir avcı olduğunu söyleyen Mehmet Dede, "O zaman halim vaktim iyiydi, avcıydım. Mauserim vardı, çiftem vardı. Hayatım boyunca 4-5 tane ayı vurdum, dağ geyiği vurdum, kurt vurdum. Avcılığım iyiydi, elimden uçan kaçan kurtulmazdı. Şimdi ise bu durumdayız" diye konuştu.
Kendi neslinden dünyaya gelen insan sayısının 100'ü geçtiğini öne süren Mehmet Dede, askerlikten muaf tutulmasını ise şöyle anlattı:
"Bizim obamızda 50 çadır vardı. Babam, amcalarım dayılarım hepsi askere gitti. Benden bir yaş küçükleri de aldılar. Bir tek ben kaldım binlerce koyun, inek ve deveye ben baktım. Ben aftan gitmedim askere, yoksa gitmemem için bir sebep yok. Benden bir yaş küçüklerin hepsini aldılar, ben affa uğradım yoksa ben asker kaçağı değilim."
Tatar'ın 63 yaşındaki oğlu Musa Tatar ise babasının sıkıntı görmediğini ve her zaman iyi bakımlı olduğunu ifade etti. Mehmet Dede'nin Başbakan Erdoğan'a karşı da büyük bir sempati beslediğini kaydeden oğul Tatar, şunları söyledi:
"Babam Mehmet Tatar, 124 yaşında. Ben 63 yaşındayım. Bu kadar uzun yaşamasının sebebi, sıkıntı görmemesi ve bakımlı olması. Her zaman sağlıklı beslenirdi. Şimdilerde ise Türkoğlu Belediyesi babamın Guinnes Rekorlar Kitabına girmesi için çalışma başlattı. Bizim o işe pek aklımız yetmez ama belediye başkanımız geldi, bunun için girişimlerde bulundu. Bekleyeceğiz. Bu arada babam başbakanımızı da çok seviyor, ismini çıkartamadığı için ona 'Uzun oğlan' diye hitap ediyor. Onu çok seviyor. Çok dürüst ve doğru bir kişi olarak anımsıyor. Böyle bir adam Türkiye ye gelmemişti diyor."
Mehmet Dede'nin şu anki en büyük sağlık sorunu ise dişlerinin büyük bir kısmının işlevini görememesi. Aile üyeleri, Mehmet Dede'ye yapılacak en büyük iyiliğin dedenin diş sağlığına kavuşturulması olacağını söylediler.
(YUT-AKL-Y)

12.01.2013 14:03:51 TSI

Editör: Wan Haber