Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, 'Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma' imzalanırken, 12 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı alana ulaşımı sağlayan 10 metre genişliğindeki Elbistan-Alemdar Karayolu, bir kez daha gündeme geldi.
Karayolunun tek şerit olması ve zamanla yıpranması nedeniyle sürücüler sıkıntılı bir yolculuk yaşarken, özellikle santrallerin vardiya saatlerinde oluşan otobüs konvoyları, pancar mevsiminde artan traktör seferleri, kazaları da beraberinde getiriyor.
Son yıllarda Türkiye'de yapılacak en büyük yatırımların başında gelen Afşin-Elbistan C, D ve E Termik Santrallerinin yapımı nedeniyle imzalanan anlaşmaya göre, Birleşik Arap Emirlikleri bölgeye 12 milyar dolarlık yatırım yapacak. Santrallerin kurulumu sırasında 15 bin kişinin istihdam edileceği düşünülürken, santrallere çalışmaya giden binlerce kişinin her gün gidiş ve gelişlerde bu yolu kullanacak olması, Elbistan-Alemdar Karayolu'nu bir kez daha gündeme getirdi.
Uzmanlar, yolun artan trafiği kaldıramayacak duruma geldiğini ifade ederek, karayolunun bir an önce bölünmüş yol olarak yeniden yapılması gerektiğini dile getirdiler.
12 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı alana 10 metre genişliğindeki bir yoldan gitmenin komik olacağını dile getiren uzmanlar, EÜAŞ ile Ulaştırma Bakanlığı'nın konuyu masaya yatırarak, bir an önce gerekli önlemleri almaları gerektiğini ifade ettiler.
1970'li yıllarda yapımına başlanan ve Malatya'nın Doganşehir ilçesine bağlı Kapıdere Köyünde bulunan tren istasyonu ile Afşin-Elbistan A Termik Santrali arasında yapılan yaklaşık 90 kilometrelik karayolu, 1981 yılında Karayollarına bağlanırken, aradan geçen yaklaşık 40 yıllık dönem zarfında yolda herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Yolun yapıldığı tarihte 40 metre genişliğinde istimlak edilirken, istimlak sorunu yaşanmadan yolun bölünmüş yol olarak düzenlenebileceği ifade ediliyor.
(OZR-AKL-Y)

16.01.2013 10:56:36 TSI

Editör: Wan Haber