Ankara Gülhane askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi gören ve solunum cihazına bağlanan Evren’in sağlık durumu bugün öğle saatlerinde fenalaşmıştı.  Evren  98 yaşındaydı.


12 Eylül askeri darbesi yönetiminde  650.000 kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde öldü. 171 kişi sorgularda ve cezaevi işkencelerinde can verdi, 49 kişi idam edildi.

O dönem idama karşı kampanya düzenleyenlere söylediği “Asmayalım da besleyelim mi?” sözleri tarihe geçen Evren ve darbeden 32 yıl sonra dönemin kuvvet kademesinden hayatta kalan diğer isim olan Tahsin Şahinkaya hakkında 2012 yılında dava açıldı. GATA’dan videokonferansla savunma yapan Evren, “Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık” dedi.

18 Haziran 2014’te Evren ve Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı, rütbelerinin sökülmesine karar verildi.

MÜEBBET HAPSE MAHKUM EDİLDİ

Evren'in Cumhurbaşkanı sıfatı nedeniyle her Cumhurbaşkanı'na uygulanan resmi devlet töreni ile uğurlanması bekleniyor. Evren, darbe cezası kesinleşmediği için de TSK'dan çıkarılmadı ve rütbesi er seviyesine indirilmese de, 12 Eylül darbesinden müebbet hapse mahkum edilen 17'nci Genelkurmay Başkanı olarak tarihe geçti.

1918 doğumlu Kenan Evren, 4 Ağustos 2009'da Ankara Gülhane Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi altına alınmıştı. Evren, 11 Ağustos'ta 2009'da bağırsak ameliyatı olmuştu. Taburcu olduktan sonra Evren, Mart 2012'den itibaren şiddetli bel ve sırt ağrısı şikayetiyle GATA'ya tekrar yatışı yapılmıştı.

KENAN EVREN KİMDİR

1917 yılında Manisa'nın Alaşehir ilçesinde doğan Evren, ilk ve orta öğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir, İstanbul'da sürdürdü.

Maltepe Askeri Lisesi'nden mezun olan Evren, 1938'de Kara Harp Okulu'nu, 1949'da Harp Akademisi'ni bitirdi.

Topçu subayı ve kurmay subay olarak silahlı kuvvetlerin çeşitli kademelerinde görev yapan Evren, Dokuzuncu Kore Türk Tugayı'nda önce Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, sonra Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sonra 7 Mart 1978'de Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Evren, bu görevi sırasında 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen askeri darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi ve devlet başkanlığını da üstlendi.

Evren, 7 Kasım 1982'de halkoyuna sunulan ve kabul olunan Anayasa ile Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Evren, 9 Kasım 1989'da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

1944 yılında Sekine Hanım ile evlenen Kenan Evren üç çocuk babasıydı.

Editör: Wan Haber