Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 112 Acil Servis'e yapılan asılsız çağrılarla ilgili olarak 20 kişi hakkında hukuksal süreç başlattıklarını söyledi.
Afyonkarahisar Garden Kale Otel'de Afyonkarahisar Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Erenoğlu ve İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ile basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, basın mensuplarına 112'ye yapılan asılsız çağrıları dinletti. Yemenici'nin dinlettiği asılsız çağrılar arasında en ilginç olanı ise, kadın memuru arayan bir kişinin "Sizi evime bekliyorum, pansuman yapmaya gelin" oldu. Bir başka çağrıda ise 112'yi arayan kişi kendisinin Digitürk abonesi olduğunu ve yetkililere ulaşmak istediğini söylerken, 112 görevlisi ise kendisine yardımcı olamayacağını, aradığı yerin acil ambulans servisi olduğunu belirterek, "Siz Digitürk abonesiyseniz onların ayrı numarası vardır. Size verdikleri cihazların üzerine bir bakın oradan ulaşın" yanıtını veriyor.
Bir başka yapılan çağrıda ise numarasının karşı tarafta gözüküp gözükmediğini merak eden bir vatandaş, "İyi günler efendim. Çok özür diliyorum da bir soru sormak istiyorum. Kendi numaramı bilmiyorum da, şu anda sizi aradığım numara ekranda gözüküyor mu?" derken, 112 görevlisi ise gayet sakin bir şekilde "Hayır" yanıtını vererek telefonu kapatıyor.
Diğer bir çağrıda 112'yi arayan vatandaş, Kütahya Kızılay Derneği'nin telefonunu istiyor. Görevli ise kendisinin numarayı veremeyeceğini belirterek, bilinmeyen numara hizmeti veren servisin telefonunu veriyor. 112'yi arayarak trafikte seyir halindeki bir şoförü şikayet eden sürücüye ise 112 görevlisi, 155'i aramasını, kendisinin yardımcı olamayacağını söylüyor. Yangın ihbarı yapan bir başka vatandaşa ise 112 görevlisi, orman yangın ve itfaiyenin ihbar telefonunu veriyor.
112'ye günde ortalama 3 bine yakın çağrının yapıldığını ve önemli bir oranının ise asılsız olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, "112'de görevli yapan arkadaşlarımızın hepsi eğitimli ve soğukkanlı insanlar. Kendilerine yapılan asılsız çağrılara karşı gayet kibar ve sakinler. Onların yerinde ben de dahil olmak üzere başkaları olsalar farklı tepkiler verirler. Allah onlardan razı olsun, gece gündüz çalışmalarına rağmen görevlerini çok iyi yapıyorlar. 112'yi çocuklar arıyor, yanlış ihbar yapıyorlar onlara fazla aldırmıyoruz. Ama bilinçli olarak arayan, sürekli taciz eden ve bunaltan 20 kadar kişiyi tespit ettik, onları da yargıya taşıyoruz" diye konuştu.
(GC-SK-CC-Y)

14.02.2013 15:54:01 TSI

Editör: Wan Haber