Ağır kış şartlarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış mevsiminde acil yardım hizmetleri de oldukça zor şartlarda gerçekleştirilebiliyor. Türkiye'nin en geniş coğrafyasına sahip üçüncü ili durumunda olan Erzurum'da bin 300 yerleşim merkezinde ağır kış şartlarına rağmen snowtrack ve paletli kar ambulanslarıyla acil vakalar zaman geçirilmeden tıp merkezlerine ulaştırılıyor.
24 saat vardiyalı olarak hizmet veren Erzurum 112 komuta merkezinde acil sağlık hizmetlerini İHA'ya değerlendiren Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, son 24 saat içerisinde Erzurum'da 19 vakanın snowtrack ile hastaneye ulaştırıldığını açıkladı. Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde coğrafyası geniş illerde kış dönemlerinde acil sağlık hizmetlerinin oldukça zor şartlar altında sağlanabildiğini dile getiren Vançelik, "Erzurum'da bin 300 yerleşim birimi var. 3 gün önce yoğun kar yağışı ve ardından tipi yaşadık. Köy yolları açılsa bile çok kısa sürede hemen kapanabiliyor.
Snowtrack ve paletli ambulanslarla köylere ulaşmaya çalıştık. Snowtrackla ortalama 30 kilometre hız yapılabiliyor. Bir gecede 19 vaka alındı Hangi merkezden vaka ihbarı geliyorsa kamyona snowtrackı yükleyip gidebildiği noktaya kadar gidiyoruz ardından snowtrack köye doğru vakaya ulaşıyor ve merkeze getiriyor" diye konuştu.
Erzurum'da 2 snowtrack ve 5 paletli ambulansla acil sağlık hizmetlerini sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Sağlık İl Müdürü Vançelik, "Erzurum'da ayrıca hava ambulansımızda yoğun bir şekilde hizmet veriyor. 2008 Kasım ayından itibaren helikopter ambulans ile ilçe merkezlerimizde ve kapalı köy yollarından ilçeye getirdiğimiz acil vakaları merkeze ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
(MY-AT-AŞ-Y)

10.01.2013 16:25:01 TSI

Editör: Wan Haber