Rize 112 Acil Servisi gelen asılsız ihbarlar nedeniyle gerçek hastaya ulaşmakta zaman zaman aksamalar yaşıyor.
112 Acil servisi arayıp adres soran, kontör isteyen ve bu gibi çağrılar ve asılsız ihbarlarda bulunanlar artık mahkemede hesap verecek.
Rize Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Başhekimi Gökhan Günaydın günde ortalama 1700 civarında çağrı aldıklarını ve bunun sadece 100 tanesinin sağlık hizmetine ihtiyaç duyan hastalar olduğunu söyledi.
112 Olarak asıl amaçlarının acil durumdaki hastaya en hızlı şekilde ulaşmak gereken müdahaleyi yapmak olduğunu belirten Günaydın; "Hastalara ulaşamadığımız durumların esas sorumlusu bizi gereksiz yere meşgul eden çağrılar ve asılsız ihbarlardır" dedi.

"GELİRKEN GÜRCÜ İŞÇİ GETİREBİLİRMİSİNİZ?"
112 Acil servise gelen çağrılar arasında sohbet etmek isteyenlerin, telefonuna kontör yükletmek isteyenlerin ve son zamanlarda da balıkçıların olduğunu belirten 112 komuta merkezi operatörleri kendilerinden "Ambulans gelirken 3-4 tane Gürcü işçi getirin" gibi isteklerin de olduğunu söylediler.
Özellikle kış aylarında bazı vatandaşların 112'den ambulans istediğini ama karın yolu kapattığını söylemeleri üzerine Rize Valiliği ile irtibata geçerek ambulansın yanında götürülen kepçe ile kapalı yolu açtıklarını ama verilen adrese geldiklerinde hasta bulamadıklarını da belirten komuta merkezi operatörleri vatandaşlardan 112 Acil konusunda daha duyarlı olmalarını istediler.
Kullanılan otomasyon sistemi ile 112 Acil Çağrı Merkezini arayan bütün numaraların adres tespitinin yapılabildiğini, hatta sim kartı olmayan cep telefonundan yapılan aramalarda telefonun IMEI numarası ile bulunduğu bölgenin belirlendiğini söyleyen Rize Acil Sağlık Hizmetleri İl Ambulans Başhekimi Gökhan Günaydın sayısı oldukça artan bu gibi durumlara karşı asılsız ihbarların ve meşgul edenlerle ilgili tüm kayıtların adli makamlara ulaştırıldığını ve savcılıklar tarafından gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti.
(SB-ÖS-Y)

11.01.2013 14:07:11 TSI

Editör: Wan Haber