Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, uluslar arası standartlarda Van’ın 101 değerini tespit ettiklerini söyledi. Van’ın reklamının yapılamadığını anlatan Özgökçe, “Kendimizi Türkiye’ye ve dünyaya tanıtamıyoruz. Van dört mevsimi bir arada yaşayan ender illerden biri. Turizm kaynağı olan Van’ın, tanıtıma ihtiyacı var. İddia ediyorum Türkiye’nin ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir zengin bir turizm şehri, bir coğrafya olamaz. Biz bu konuda çok şanslıyız. Van’da bir aile plajı yok. Bu nedenle turistler tatil yörelerine gidiyor. Van Büyükşehir Belediyesi’nin bir aile plajı yapma projesi var. Böylece turistleri Van’da tutabilme şansı olacak. İnşallah karabulutlar üzerimizden giderse büyük tur operatörlerini Van’a davet edeceğiz ve Van’ımızı tanıtacağız.” dedi. 

TURİSTİN VAN’A GELMESİ İÇİN 101 SEBEP 

“Öncelikle bölgedeki kirli havanın değişmesi lazım. Van değerlerinin pazarlanması için tanıtımı için önemli çalışmalar yaptık. İran’daki meslektaşlarımızla çalıştık. 80 tur operatörü ve acenteyi Türkiye’ye davet ettik. Onları Kapıköy Sınır Kapısı’nda güllerle karşıladık. Misafirlerimize Van’ın tüm değerlerini gösterdik ve büyük bir tanıtım oldu. Van’ın uluslar arası standartlara sahip 101 kalem değerini ortaya koyduk. Akdamar Adası’ndan Muradiye Şelalesi’ne, Van Kalesi’nden Van Balığı İnci Kefali göçüne kadar, tüm değerlerimizi bir araya topladık.” 

KAPIKÖY YENİLENDİĞİNDE 

“Türkiye 10-12 yıldır ekonomik krizde ancak geçen yıla kadar Van, İran pazarı sayesinde ayaktaydı. Dünyadaki turistler her şey dahil anlayışı ile tüm ihtiyaçlarını otellerden karşılıyor ancak İranlılar, böyle değil. Geçen yıl yüzde 90 doluluk oranı vardı ama olaylar nedeniyle büyük zarar gördük. Verimlilik düştü, İran pazarı Newroz’a endekslenmemeli. Kapıköy sınır kapısının modernizasyonu için haziranda temel atılacak. Kapıköy yenilendiğinde İranlı turist sayısının yüzde 100 artışı ile birlikte konaklama gün sayısı da aratacak. Alışveriş ve eğlence için Türkiye’ye gelen ve 28 bin TL’lik giyim alışverişi yapan İranlılar var.” 

VAN KALKINIRSA TURİZM NE OLUR? 

“Ekonominiz iyiyse tatil yapmak istersiniz. Ticaret büyürse turizm de büyür. Turizm açısından da önemli bir Pazar payı olan Van, gerçekten Doğu Anadolu Bölgesi’ne hükmediyor. Barış gelirse Van’ın turizm potansiyeli açığa çıkar. Huzuru yakaladığımızda Van hak ettiği yere gelecek. Bir esnafımız bayramda İranlıların yaptığı alışverişten 220 bin liralık satış elde etmişti. Turizm bacası olmayan fabrikadır.” 

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI VAR 

“Van’da kalifiye eleman bulunamıyor. Meslektaşlarımız kendilerini kanıtlamak için metropol şehirlere gidiyor. Daha çok kazanmak için batıya gidiyorlar. 16 kokartlı rehberimizin olduğu Van’da, marka oteller var. Türkiye’de hizmet veren 4 bine yakın rehberden 3 bin 500’ü tatil yörelerinde, 500’ü Türkiye’nin kalan illerinde hizmet veriyor. Van’da rehber bulunamıyor.” Yaklaşık 9 bin üyesi bulunan TÜRSAB’a bağlı Van’da 57 acente hizmet veriyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise 100’e yakın acente bulunuyor. Özgökçe ve ekibi, acentelerin sorunlarının çözümü için çalışıyor. Bazı acenteler şifreleri verince kaçak acente sayısı arttı ancak mücadele sonuç verdi. Kaçak acentelerin önüne geçildi, 200’den fazla kaçak acente kapatıldı. 

HER GÜN YENİ OTOBÜS FİRMASI GELİYOR 

“Otobüsçülerin durumu vahim. 8 yıldır Van-İstanbul 100 TL, ama ne hikmetse her gün yeni firma açılıyor. Pazar payı kötüye giden Van’da, 11 firma var. Bölge firmaları Van’a geliyor. Son teknoloji araçlar nasıl alınıyor anlamış değilim.” 

VANLILAR HAVAYOLUNU TERCİH EDİYOR 

“Van’da havayolu daha çok tercih ediliyor. Bazen bir haftaya kadar doluluk oranı ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Yolcular uçak dolunca otobüse yöneliyor. Uçakta uygulanan tavan fiyat tercih oranını artıyor. Van’da uçaklara talep oldukça fazla.” Van Ekonomist

Editör: Wan Haber