Eşi Çanakalle'de şehit düşen 7 çocuk, 43 torun ve 53 de torununun torunu olan 100 yaşındaki Adana'lı Fatma Turp, tam 1 asırdır nüfus cüzdansız yaşıyor.
Adana'da 100 yaşına basan Fatma Turp, 1913 yılında Kayserili Bulgurcu Ahmet'in 9 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. O yıllarda Osmanlı İmparatorluğu sürekli savaşta olduğu için Bulgurcu Ahmet, Çanakkale Cephesi'ne gönüllü olarak gitti. Düşmanın bozguna uğratıldığı savaşta Bulgurcu Ahmet de şehit oldu. Babasını savaşta kaybeden kimliksiz Fatma, Hacı Salih Turp ile evlendi. Ancak evliliğine rağmen yine nüfus cüzdanı alamadı ancak 7 çocuğunun nüfus cüzdanında anne bölümüne adı yazıldı.
1995 yılında eşi Hacı Salih Turp'u kaybeden Fatma Turp, Adana'da yaşayan oğlu Hakkı Turp'un yanına geldi. Oğul Turp, annesine nüfus cüzdanı çıkarmak için nüfus müdürlüğüne başvurdu ancak hiçbir yerde kaydına rastlanmadığı için nüfus cüzdanı çıkartılamadı.

"100 YAŞINDAN FAZLAYIM AMA YAŞIMI BİLMİYORUM"
İşitme güçlüğü yaşayan Fatma Nine, yaşını bilmediğini ancak 100 yaşından fazla olduğunu torun ve torunun çocuklarının sayısını da hatırlamadığını belirterek, "Herkesin nüfus cüzdanı var benim yok. Benim nüfus cüzdanım hiç olmadı" dedi.

"ANNEM BEYNELMİLEL OLACAKMIŞ"
Oğlu Hakkı Turp ise defalarca annesine nüfus cüzdanı çıkarma için başvurduğunu ancak bir türlü sonuç alamadığını anlatarak, "Anneme dedem Çanakkale Savaşı'nda öldüğü için kimlik çıkartılmamış. Daha sonra babamla evlenmiş o da kimlik çıkartmamış. Kadının 7 oğlu, 43 torunu, 108 torununun çocuğu, 53 torununun torunu olmasına rağmen kimliği yok. Nüfusa gidiyorum senin annen yaşamıyor böyle biri yok diyorlar. Ama benim annem evde oturuyor. Şimdi benim annem hem yaşıyor hem yaşamıyor" diye konuştu.
Turp, nüfusa son başvurularında annesine kimlik çıkartılması için mülteci konumuna sokulması gerektiğini beynelmilel olarak belirtip bir süre böyle kaldıktan sonra kimlik çıkartılabileceğini söylediklerini kaydetti.
Turp, annesinin çok sağlıklı olduğunu, bu zamana kadar köyde doğal beslendiği için hiç hastalanmadığını ifade etti.
Nüfus Müdürlüğü yetkilileri ise Fatma Turp'a bu zamana kadar hiç kimlik verilmediği için kayıtlarda olmadığını bu nedenle kimlik verilemeyeceğini bildirdi.
(FKE-AKL-Y)

27.01.2013 10:06:42 TSI

Editör: Wan Haber