Nerede o günler? Hotto pırelli derdik, kara şimşek diyenlerimiz de vardı. 100 yıldır modası geçmeyen ayakkabı Hotto’dan bahsediyoruz. Köylülerin halen bir numaralı tercihi olan Hotto, teknolojiye karşı direniyor. Eskidi demeyin, fiyatı 5 ile 7,5 TL arasında değişen Hotto’yu bazı özel işlerinizde giyebilirsiniz.

Köy hayatının sembolüydü. Çarıktan sonra gelen Hotto, zamanında yoğun ilgi görmüştü. Her köylünün mutlaka bir hottosu vardı. Hatta şehir merkezlerinde de Hotto modası hakimdi. Çocukluğumuzda mahallede sokak aralarında koşarken ayağımızda Hotto vardı. Hotto Prelli derdik, kimimiz de Kara Şimşek derdi bu ayakkabıya. Yaklaşık 100 yıldır modası geçmeyen ayakkabı da diyebiliriz ona. Tarlada çalışan çiftçinin, inşaatta çalışan amelenin vazgeçilmezi olan Hotto, Kara Lastik ayakkabı olarak da anılıyor. Eski araba lastiklerinden üretilen Hotto’nun, ilkbahar ve sonbaharda satışlar artıyor. 


Özel işlerde giyilebilir 
Van merkezde ara sokaklarda dolaşırken hottoyu halen tezgahlarda görebilirsiniz. Ayakkabıcı Mehmet Serçe’ye göre, Hotto’nun atalardan kalma 100 yıllık bir tarihi var. “Garibanın, işçinin giyebileceği bir iş ayakkabısı. Yıllardır satışı devam ediyor. Köyde ahırda, tarlada, inşatta veya çeşitli işler yaparken dayanıklı olan hotto, rahatlıkla giyilebilir. Çatıda çalışırken kaymayı önler. Astarlı olanı da tercih edilebilir. Köylülerin yoğun ilgisi devam ediyor.” 

Naylon ayakkabı (Cızlavêt) 
Yine köylü kadınların tercih ettiği bir başka ayakkabı da naylon ayakkabı Cızlavêt’ti. Makosan Çaça olarak da anılan ve rengarenk çeşitleriyle göz kamaştıran Cızlavêt’ler, adeta ayakları süslerdi. Yaylada, hayvan otlatmada ve tarlada giyilen Cızlavêt, kısaca köy hayatının gündelik ayakkabısı. Fiyatı ortalama 5 TL olan Cızlavêt’ler köylü kadınlar tarafından halen tercih ediliyor. 

Hotto adı nereden geliyor? 
Aslında lastik ayakkabı olarak anılıyor. Bir zamanlar Van’da sadece bir işyerinde bu ayakkabı satılıyordu. Bu ayakkabıyı satan kişi de Osmanê Hotto olarak biliniyordu. Bu nedenle lastik ayakkabı Hotto olarak anılmaya başlandı. Öyle de kaldı. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber