Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye'nin tek gitar festivali olma özelliğini taşıyan Uluslararası Antalya Gitar Festivali yarın başlıyor.
Festivalin Antalya Kültür Merkezi'ndeki(AKM) tanıtım toplantısı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Uluslararası Antalya Gitar Festivali Sanat Yönetmeni Prof. Dr. Ahmet Kanneci, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Adem Akyürek, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Akgün Keskin Sakarya'nın katılımıyla yapıldı.Bu yıl ikincisi düzenlenen festival 12-16 Şubat tarihlerinde Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek. Toplantıda konuşan Akaydın, Antalya'yı kültür ve sanat kenti yapma yolunda hızla ilerlediklerini söyledi.
Kentin sanatsal anlamda ihtiyacı olan projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Akaydın, geçen yıl ilk kez düzenlenen gitar festivalini kentin geleneksel festivalleri arasına kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Bu yıl farklı ülkelerin klasik gitar ustalarını Antalya'da ağırlayacaklarını belirten Akaydın, "İspanya'dan Ignacio Rodes, Ukrayna'dan Anna Likhacheva, Avusturya'dan Johann Parier ve Türkiye'den Soner Egesel, Eren Süalp, Bekir Küçükay, Ahmet Kanneci gibi değerli sanatçıları halkımızla buluşturuyoruz" dedi.
Bu yıl Yenimahalle Kültür Merkezi, Akdeniz Üniversitesi ve Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu gibi çeşitli noktalarda konser düzenleyerek festivali kentle bütünleştirmeyi ve böylece daha fazla sanatsevere ulaşmayı amaçladıklarını anlatan Başkan Akaydın, şöyle konuştu: "Festival kapsamında konserlerin yanı sıra konferans, söyleşi, panel ile kültür ve sanat etkinliklerinin kentlere olan katkıları tartışılacak. Türk gitar yapımcılarının katılımıyla ülkemizde klasik gitarın gelişimini fotoğraflarla sergileyeceğiz."
Bu yıl klasik gitar çalan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen gençler için ücretsiz atölye çalışmaları düzenleyeceklerini söyleyen Başkan Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençlerimiz bu atölye çalışmalarına katılarak, farklı ülkelerden gelen klasik gitar virtüözlerinden eğitim alma şansına sahip olacaklar. Ayrıca, festival kapsamında düzenlenecek yarışma sonucunda başarılı olan bir gencimize klasik gitar hediye edeceğiz ve kapanış töreninde ustalarıyla aynı sahneyi paylaşmasını sağlayacağız."
Uluslararası Antalya Gitar Festivali Sanat Yönetmeni Prof. Dr. Ahmet Kanneci ise, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile böyle bir festivali gerçekleştirdiği için gurur duyduğunu kaydetti. Hem gece hem gündüz konserlerin olacağını belirten Kanneci, Türkiye ve yurt dışından tanınmış gitar sanatçılarının konser vereceğini söyledi. Festivallerde sanatçılar kadar izleyicilerinde büyük önem taşıdığını işaret eden Kanneci, 5 gün boyunca, konserler, atölye çalışmaları, çeşitli toplantılar yapılacağını belirtti. Bu festivali bilimsel bir şekilde ele aldıklarını dile getiren Kanneci, "Eğlendirmek, sevimli olmak gibi bir hedefimiz yok. Biz doğru olanı halkla paylaşmak istiyoruz. Bizim görevimiz eğlendirmek değildir. Doğru olanı halkla paylaşmak için buradayız" dedi.

KONSER FİYATINA FESTİVAL
Konser fiyatına festival yaptıklarını ifade eden Kanneci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada fedakarlığı kim yapıyor. Herkes yapıyor. Giriş ücretsizdir. Amaç kar değil. Festivallerde çok büyük para döndüğü ile ilgili söylemler duydum. Bu doğru değildir. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Ben bu söylemlerden gücendim. Burası para kazanma yeri değil. Biz de para kazanmayı hedeflemiyoruz."
2. Uluslararası Antalya Gitar Festivali yarın saat 20:30'da AKM Aspendos Salonu'nda İspanya'dan Ignacio Rodes'in gitar resitali ile başlayacak.
Festivalin maliyetinin yaklaşık 100 bin lira olduğu bildirildi.
(İA-SK-HO-Y)

11.02.2013 15:04:04 TSI

Editör: Wan Haber