Aralarında eski Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan'ın da bulunduğu 7'si polis ve aralarında Yarbay Erdal Turna'nın olduğu 3 asker hakkında dosya kapsamı, suç vasfı, hukuki durumlarının değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süreleri gözönüne alınarak tahliyelerine karar verildi.

Tahliyesine karar verilen sanıklar hakkında yurtdışı yasağı koyan heyet, haftada bir gün en yakın kolluğa imza atmalarını da kararlaştırdı. Heyet, gıyabi tutukluluk kararının kaldırılması talep edilen Fethullah Gülen hakkında tutuklama koşuları devam ettiği gerekçesiyle bu talebi reddetti. Duruşma 15 Mart tarihine ertelendi.

Takipsizlik kararıyla ortadan kalkan Selam Tevhid Soruşturması'nda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu toplam 122 sanığın yargılandığı davada, 10 sanığa tahliye çıktı.

HEYET ÜÇ SAATLİK ARANIN ARDINDAN KARARINI AÇIKLADI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, yaklaşık 3 saatlik aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, asker olan tutuklu sanıklardan Yarbay Erdal Turna, Mesut Çelik, Halil Alp ile polisler eski Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan, Bekir Enes Arı, Murat Çobanoğlu, Yusuf Yolcu, Mücahit Gökoğlu, Serhat Taner Doğan ve Aytekin Koçak'ın dosya kapsamı, suç vasfı ve hukuki durumlarının değişme ihtimali, tutuklu kaldıkları süreler gözönüne alınarak adli kontrol tedbirleri uygulanmak suretiyle tahliyelerine karar verildi. Tahliye edilen sanıkların yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasına karar veren heyet, yerleşim yerlerine en yakın kolluk birimine her hafta çarşamba günü imza atmalarına da hükmetti. 

REDDİ HAKİM TALEBİNİ ÜST MAHKEME DEĞERLENDİRECEK

Heyet ayrıca hakimin ve heyetin tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerin mevcut olmadığı ve reddi hakim talebinin yasal şartlarının bulunmadığı görüşüyle bu talebi reddetti. Heyet, reddi hakim talebi konusunda son değerlendirmeyi yapması üzerine dosyanın İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. 

45 SANIĞIN TUTUKLULUĞU DEVAM

Heyet, aralarında Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin bulunduğu 45 sanığın ise haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren kanıtlar olması, suçun katalog suçlardan oluşu, öngörülen cezaların alt ve üst sınırlarının kaçma kuşkusunu somutlaştırması, savunmalarının henüz alınmamış olması, eylemlerin sayısal çoğunluğunu dikkate alarak tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. 

GÜLEN'İN GIYABİ TUTUKLULUĞUNA DEVAM

Heyet, gıyabi tutukluluk kararının kaldırılması talep edilen Fethullah Gülen hakkında tutuklama koşuları devam ettiği gerekçesiyle bu talebi reddetti. Ayrıca dosyanın asker sanıklar yönünden ayrılarak Yargıtay 16.Ceza Dairesi ile birleştirilmesi talebini yazılan müzekkerelere cevap döndüğünde resen değerlendirilmesine karar verildi. Heyet, duruşmanın 15-18 Mart tarihleri arasında 4 gün boyunca yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi. DHA

Editör: Wan Haber