10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Vali Koçdemir, Eskişehirli Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve çeşitli kurumlar kutlama mesajları yayınladı.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle mesaj yayımlayan Vali Kadir Koçdemir, Gazeteciliğin zor şartlarda yapılan önemli bir meslek olduğunu belirterek şunları kaydetti:
''Gazetecilik, kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir meslektir. Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak, basın demokratik düzenin de sağlıklı işlemesi açısından önemlidir. Basının görevi ilkeli yayıncılık anlayışıyla olayları tarafsız bir şekilde halka aktarmak, vatandaşın da en doğal hakkı zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almaktır. Fedakarca çalışan basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği sağlamak toplum olarak hepimizin görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle, Basın Ahlak Esasları çerçevesinde çalışmalarını büyük bir özveriyle devam ettiren ve kamu hizmetlerinin yürütümünde önemli katkıları olan tüm basın mensuplarımızın 212 sayılı yasanın kabul yıldönümü olan "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutlar, aileleriyle birlikte daha nice senelere sağlık, mutluluk ve başarılarla erişmelerini dilerim.''
AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can yayımladığı kutlama mesajında, demokrasileri ve ekonomileri sağlam temeller üzerine oturmuş toplumların başarısının temelinde özgür ve çok sesli basının katkısı olduğunu belirterek, ''Doğru ve ilkeli bir haber anlayışla ülkesinin ve dünyanın gerçeklerini tarafsızca kamuoyuna aktaran basın her toplumun öncelikli gereğidir. Ülkemizin bugün gelişen ekonomisi, güçlenen demokrasisinin temelinde de özgür ve öz güvenli basınımızın katkısı büyük pay sahibidir. Günün her saatinde aktif olarak görev yapan, hizmet sunan basın mensubu kardeşlerimiz, mesleklerini her zaman ince bir hassasiyet içinde icra etmektedirler. Her türlü zor şartta emek harcayan basın mensupları yaptıkları işle milletin vicdanına ses olmaktadır. Kamuoyunun en temel bilgi kaynağı olan basın ve yayın organlarının vefakar çalışanlarının çalışan gazeteciler gününü en içten dileklerimle kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum'' dedi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç Çalışan Gazeteciler Günü'nün 10 Ocak 1961 yılında gazetecilerin çalışma yaşamını düzenleyen ve daha ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gün olduğunu ifade ederek, ''Aradan geçen 52 yıla rağmen, daha ileri bir çalışma ortamı beklenirken, yaşanan süreç hiç de öyle olmadığını göstermektedir. Toplumumuzda köklü geri gidişin tarihi olarak bilinen 12 Eylül düzeni ile birlikte, basın iş kolundaki toplu sözleşme düzeni tam anlamıyla kullanılmaz hale getirilmiş, gazeteciler pek çok olayda şiddetin hedefine konmuş, yazıyla ifade özgürlüğü iktidarlar tarafından engellenir olmuştur. Geleceğin daha özgür ve güzel olması dileğiyle, farklı görüş ve anlayışı savunmanın güçlüğünü her geçen gün artan zorluklarıyla hisseden tüm basın mensuplarının, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım'' dedi.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı Çalışan Gazeteciler Günü mesajında şu ifadelere yer verdi;
''Basın çalışanlarının sorunlarının duyarlı yaklaşımlar ve gerekli yasal düzenlemelerle çözülmesi ve olumsuzlukların en aza indirilmesi umuduyla haberi, yorumu, kısacası yaşadığımız dünyada neler olup bittiğini bizlere sıcağı sıcağına, bir görev bilinci içerisinde sunan değerli gazetecilerimizin, "Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutluyor, uzun yıllar Eskişehir gündemine tuttuğunuz ışık ile aydınlanmayı temenni ediyor, saygılar sunuyorum''
Özgür ve tarafsız bir basının varlığı demokratik toplumu yaşatan en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen Ak Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Vahap Ata, "Dünya'da, ülkemizde ve şehrimizde yaşanan olaylardan basın mensuplarımız aracılığıyla çok kısa sürede haberdar oluyoruz. Halkımızın sesi, kulağı, gözü olan basın meslek ilkeleri doğrultusunda görevlerini yapan basın mensuplarımız bizlere haberdar etmek adına zor şartlar altında çalışıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz gazeteci arkadaşlarımız Şener Yılmaz, Cem Sivritepe ve Ünsal Dalgın'a Allah'tan rahmet diliyor, basın-yayın organlarımızın tüm çalışanlarının bu anlamlı günlerini kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."dedi.
Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti yayımladığı mesajında basın sektöründe 52 yıl önce kazanılan haklardan, günümüzde eser kalmadığını belirterek, ''Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla EGC Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada, 10 Ocak 1961 gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür. 52 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, bu sektörde çalışanların ekonomik ve sosyal hakları kullanılamaz haldedir. Bugün Türkiye, dünyada en çok tutuklu gazetecinin olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Demokrasilerin olmazsa olmazı durumundaki basın özgürlüğünün bugün tam olarak uygulandığını söylemek mümkün değildir. Tüm olumsuz koşulların en kısa sürede düzelmesi ve sorunların çözülmesi dileğiyle, bütün meslektaşlarımızın günü kutlu olsun'' denildi.
Basın İlan Kurumu Eskişehir Şube Müdürü Celal Güneş 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle yayınladığı mesajda, ''Gazetecilik mesleğinin, kendine mahsus zorlukları bulunmaktadır. Hayat şartlarının ağırlaştığı ve rekabetin daha acımasız bir hale geldiği günümüzde, basın çalışanları da daha zor ve sıkıntılı şartlarda hayatlarını sürdürmektedirler. Basın kuruluşlarının güçlü bir şekilde yayın yapması için reklam pastasından daha fazla pay almasını arzu ediyoruz. Resmi ilanların dışında, iş dünyası tanıtım çalışmalarında basın organlarını daha fazla kullanmalı. Bunun ötesinde, gazetelerimizin daha fazla satılması ve okunması için iş dünyasının, kurum ve kuruluşların daha fazla destek vermesinde fayda bulunmaktadır. Toplumun gazete okuma kültürünün artması için herkesin gayret göstermesi gereklidir. 10 Ocak 1961 günü yürürlüğe giren 212 Sayılı Yasa, gazetecilerle ilgili çalışma mevzuatına getirdiği iyileştirmelerle mesleğimizde yeni bir dönemin başlamasına vesile olmuştur. 10 Ocak günü vesilesiyle, çalışan meslek mensuplarına sağlanan desteklerin arttırılması ve görevlerini daha başarılı bir şekilde yapmalarını temenni ediyorum. Çalışan gazeteci meslektaşlarımın anlamlı olan bu gününü kutlar, başarılarının devamını dilerim'' ifadelerine yer verdi.
(GÖ-HÖ

09.01.2013 15:26:21 TSI

Editör: Wan Haber