Çorum'un İskilip ilçesinde 1988 yılında 10 kuruşluk bir sermaye ile kurulan İskilip Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi'nin (HEM) 2012 yılında 4.5 Milyon TL ciro yaptığı açıklandı.
Kuruluşundan bugüne kadar her geçen gün büyüyerek gelişen Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, eğitim içerisinde üretim yapan atölyeleri ile yaygın eğitimin amacına ulaşmasında büyük katkılar sağlıyor.
2011 yılında atölyelerinde yapılan üretimleri ile 3 milyon 500 bin TL ciro ile dikkatleri üzerine çeken İskilip Halk Eğitimi Merkezi, 2012 yılında ise 4 milyon 559 bin TL ciro ile yeni bir başarıya daha imza attı. Çırak ve kursiyerlere vasıflı eleman statüsü kazandırılmaya çalışılan Metin Alkan HEM'de, bu kişilere yapılan kar payı ödemesi ise 170 bin 883 TL olarak gerçekleşti.
İskilip HEM, 2012 yılında devlete aktardığı dolaysız direkt vergi tutarında ise, 978 bin 721 TL gibi bir rakamla da rekora imza attı. İskilip Halk Eğitimi Merkezi karlılıkta da bakanlık ölçülerinde istikrar yakalayarak en verimli işletmelerden biri oldu.
2012-2013 eğitim-öğretim yılında şu ana kadar 51 dalda 128 adet mesleki, sosyal ve kültürel kursun açıldığı Metin Alkan HEM'de 690 bayan, bin 653'ü erkek toplam 2 bin 343 kursiyer eğitim alıyor. Yine bu eğitim-öğretim yılında Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda sayacılık, sıvacılık ve bilgisayar kursları açılarak, hükümlülerin bir meslek edinmelerine ve teknolojiyi kullanmalarına imkan sağlanıyor.
Metin Alkan İskilip Halk Eğitim Merkezi, bayanların meslek edinmesi ve istihdamına da özel bir önem veriyor. Gerek merkez bünyesinde, gerekse İş-Kur ve diğer kurumlarla yapılan işbirliği çerçevesinde açılan bayan kurslarında da sadece son iki yılda 300'den fazla bayan mesleki eğitime tabi tutuldu. Bunların büyük bölümünün kurslarını bitirdikten sonra, eğitim aldıkları alanla ilgili özel sektörde veya kendi işlerini yaparak üretim sürecine katılımları sağlandı.
Halk Eğitimi Merkezi sosyal ve kültürel kurslardaki başarısını mesleki kurslarda da ülkeye örnek olacak şekilde arttırarak devam ettiriyor. Mobilya, ayakkabı, derimont, çanta, tekstil gibi alanlarda ilköğretim çağını bitirmiş gençlerden başlayıp üst yaş sınırı olmaksızın, bay-bayan çırak ve kursiyerlere ihtiyaç ve istekler doğrultusunda mesleki eğitim veriliyor.
Kursiyer ve çıraklar fabrikayı andıran atölyelerde teorik ve pratik ve eğitim alıyorlar. "Eğitim içinde üretim, üretim içinde eğitim" prensibi ile yapılan çalışmalarda kursiyerler, usta öğreticiler nezaretinde üretim sürecine bizzat katılarak mesleki bilgi ve tecrübelerini arttırıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan modüler programlara uygun olarak verilen eğitimler, pratik uygulama ile birleştirilerek kursiyerlerin 3-5 yıl gibi bir sürede kalifiye elemanlar haline gelmesi sağlanıyor. Ayrıca kursiyer ve çıraklar üretilen malzemelerin satışından elde edilen gelirden katkıları oranında aylık 400 ila 800 TL arasında, düzenli olarak pay alarak maddi anlamda da kendilerine ve aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.
Eğitimlerini başarılı bir şekilde bitiren genç kursiyerler yetiştikleri alanda aranılan elemanlar olarak istihdam ediliyor. İskilip Halk Eğitim Merkezi'nden yetişen onlarca genç özellikle mobilya ve ayakkabı sektöründe istihdam edilmiş durumda.
Merkezde geleneksel el sanatları alanında, ülke ve bölgeye mal olmuş sanatların yaşaması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla da çeşitli kurslar düzenleniyor. Hasır sepet örmeciliği, ağaç oyma, sedef kakma gibi çeşitli alanlarda açılan kurslar da bu amaca hizmet ederek yeni ustalar yetiştirilmesini sağlanıyor.
İskilip Halk Eğitimi Merkezi, mimari restorasyon alanında yaptığı çalışmalarla İskilip'in kültürel ve tarihi mirasına önemli katkılarda bulundu.
Okulun mobilya atölyesinde yapılan çalışmalarla, son iki yılda İskilip Ayakkabılar Arastası, Çatalkara Kültür Sanat Evi, Bedri Rahmi Konukevi, Etnoğrafya Müzesi Binası gibi yapıların restorasyonu, röleve planları dahilinde başarı ile tamamlandı. Son olarak Akşemseddin'in oğlu Nurül Hüda Hz.'nin Evlik köyünde yaptığı çivisiz ahşap geçme cami ve türbelerin restorasyonunu yapan merkez, İskilip Belediyesi'nin ahşap atölyesinin kurulmasında da önayak oldu.
Metin Alkan İskilip Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mürsel Kayiş, 2012 yılının kurum açısından son derece başarılı geçtiğini söyledi. İnsanların hangi alanda, hangi yoğunlukta eğitime ihtiyaç duyuyorsa o alanda ihtiyaçların karşılanması için çalıştıklarını dile getiren Kayiş, "Özellikle çeşitli sebeplerle eğitim sürecinin dışında kalmış gençlerimiz, bayanlarımız hedef kitlemiz. Genelinde ise hangi alanda olursa olsun eğitime ihtiyaç duyan bireylerimiz. Biz bu konu elimizden geleni yapmaya hazırız. Ülkemizi, milletimizi geleceğe daha güçlü ve refah içinde taşımak için her türlü çalışmayı, fedakarlığı yapmaya devam edeceğiz. Bu amaca sahip olan herkesle de işbirliğine, birbirimize gereken katkıyı yapmaya sonuna kadar açığız. Bizim amacımız yapmak, satmak, kar etmek değil. İhtiyacı olan insanlara yapmayı, satmayı, kar etmeyi öğretmek. Bunu da başarı ile yaptığımıza inanıyoruz. Başarımızdaki en önemli unsur ise bu işe inanan, özveri ve fedakarlıkla çalışan bir ekibe sahip olmamız. Bu ekip birlik bütünlük içinde gece gündüz demeden bu işe gönlünü, emeğini ve zamanını veriyor. Böyle olunca da başarı kaçınılmaz oluyor" dedi.
(MMY-BÖ-AŞ-E)

16.01.2013 12:33:35 TSI

Editör: Wan Haber