2016-2018 yılları arasında, yaklaşık iki buçuk yıl İran vatandaşları, ülkelerinde uygulanan resmi tatiller nedeniyle yoğun olarak Van’a geldi.


2018 yılı Nisan ayında ise, İran devletinin vatandaşına getirdiği yüksek miktardaki gümrük harcı nedeniyle de bu yoğun girişler büyük oranda sekteye uğradı.

İranlılar 2016, 2017 ve 2018 yıllarında en fazla yaklaşık 15-20 gün süren ve ülkelerinde yılbaşı olarak kutlanan Nevruz bayramı nedeniyle yoğun olarak Van’a geldi.

Bu sene ise, beklentilerin gerçekleşmediği yönünde sıkça yorumlar yapılıyor.

YERLİ İLE BİRLİKTE DOLULUK YÜZDE 80-90

Daha önceki yıllarda, Nevruz tatili sırasında Van’daki tüm otellerde ve rezidanslarda yer bulunmazken, vatandaşlar gelen turistleri evlerinde ağırlamak zorunda kalıyordu. 
Bu sene ise, otellerin yerli turistlerle birlikte ancak yüzde 80-90 gibi bir doluluk oranına ulaşabildiği, şimdiki oranın da yüzde 40-50 civarında olduğu belirtiliyor.

"10 GÜNDE BAHAR GELMEZ"

Bu yılki 21 Mart Nevruz bayramı tatili nedeniyle Van’a gelen İran yoğunluğu ve gelenlerin Van ekonomisine katkısı hakkında gazetemize bilgi veren VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, bu yıl esnafın umduğunu bulamadığını söyledi.
2018 ve 2019 yıllarını ortalama yüzde 40 doluluk oranıyla geçirdiklerini belirten Yeşilağaç, şunları söyledi: 
“Nevruz’da yüzde 70-80 doluyduk, İranlılar dönüş yolundadır. Şu anda yerli turistle birlikte yüzde 40-50 gibi bir doluluk oranımız var. Tabi bu İran’dan gelenlerin mutlaka Van ekonomisine katkısı oldu ama 10 günle de bahar gelmez. Biz zaten yıl bazında yüzde 40’la devam ettik. Yani bu 5-10 günde dolu bile olsak çözüm olmuyor. Sıkıntılı bir pazar var, sıkıntılı bir ortam var.” 

ESKİ FİYATLARI UYGULADIK

Etkisi olur diye eski fiyatları uyguladıklarını, ancak sayı artışı konusunda etkili olmadığını belirten Yeşilağaç, şöyle dedi:
“Biz bu sene iki yıl önceki fiyatlarımızı verdik. Baktığımız zaman bizim burada da her şeye zam var, doğalgaza zam var, elektrik, sigorta, personel maaşı hepsinde artış olduğu halde biz yine normal fiyatlarımızı uyguladık, mesela geçen sene 80 TL ise bu sene de 80 TL ile odaları verdik. Ona rağmen yine de istediğimiz yüzdeye gelmedi. İranlıların gelmesinde engel harçlardır. İran’daki harç meselesi de aynen devam ediyor, bu da ancak bürokratik yollarla çözülebilir. İran’ın iç işi çünkü tek yol bürokratik yollardır.”

UMUT; KÜLTÜR TURLARI

Van turizminin ancak kültür turları ve Irak ile temaslarda ivme kazanacağına inandığını söyleyen Yeşilağaç, şunları kaydetti:
“Tabi bir hareketlilik bekliyoruz ama biz daha çok kültür turlarından bekliyoruz. O da olur mu olmaz mı, şu anda bir şey diyemiyoruz, belirsizliğini koruyor. Tek umudumuz kültür turalarıdır. Daha önce de belirttiğim gibi İran’ın yanı sıra Irak piyasasına girmektir çözüm.”

Prestij Haber: Adil HARMANCI 

Editör: Wan Haber