Yardımların miktarı, Türkiye'nin yaşanan deprem sonrası Ekvator'a verdiği taahhütün üzerine çıkacak ve 1 milyon Türk Lirası'nı aşacak. AFAD'ın yardım planlamasının bin 500 gıda kolisi, bin 500 hijyen kitiyle 150 mobil tuvalet ve temizlik ünitesinden oluştuğu belirtildi. 

BÖLGE HALKININ ALIŞKANLIKLARINA GÖRE YARDIM İÇERİĞİ 

Deprem bölgesinde özellikle tuvalet ve kişisel temizlik ihtiyaçları için üniteler gerektiği bilgisi üzerine AFAD İnsani Yardım Ekibi, 150 mobil tuvalet ve temizlik ünitesi temin etmek için planlama yaptı. İhtiyaç analizi için Ekvator yetkilileri ile yaptığı istişareleri sürdüren AFAD İnsani Yardım Ekibi, Türkiye'nin yapacağı yardımın içeriğini belirledi. AFAD'tan yapılan açıklamaya göre, hijyenik malzemelerin de bölgedeki başlıca ihtiyaçlar arasında yer aldığı bilgisi üzerine bin 500 hijyen kitinin içeriği belirlendi. Bin 500 gıda kolisinde yer alacak yiyecekler, bölge halkının beslenme alışkanlıklarına göre tespit edildi. Planlanan gıda kolilerinin içerisinde, 5 kutu konserve sardalya, 5 kg. pirinç, 2 kg. yeşil mercimek, 3 kg. makarna, 2 kg. süt tozu, 5 kg. şeker ve 5 kutu konserve ton balığı olacak. Hazırlanacak hijyen kitleri ise kadınlar için 1 paket hijyenik gereç, 1 paket çocuk bezi, 2 paket ıslak mendil, diş macunu ile 4 adet diş fırçası ve 3 adet sabundan oluşacak.

7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE YIKICI DEPREM OLMUŞTU

16 Nisan günü, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Manabi Eyaleti'in Muisne yerleşimine 27. km mesafede 7.8 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana geldi. Ekvator'un 22 eyaletinden 6'sı depremden etkilenirken 10 şehirde ciddi hasar oluştu. Deprem, özellikle gelir düzeyi düşük olan ve geçimini turizmden sağlayan bölgeyi etkiledi. Manabi'nin Manta, Portoviejo ve Pedernales kentleri ciddi bir yıkıma maruz kaldı. Depremde, 650'den fazla insan yaşamını yitirirken yaklaşık 17 bin kişi yaralandı. 7 bin evin yıkıldığının tahmin edildiği ülkede 20 binden fazla insanın evsiz kaldığı düşünülüyor. Bölgede, yıkıcı depremden sonra büyüklüğü 5.5 ile 6.2 arasında değişen 6 artçı meydana geldi. Deprem sonrası, Ekvator'a yardım teklif eden ilk ülke olan Türkiye'nin AFAD İnsani Yardım Ekibi bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Sahra hastanesi ve ekipmanlarıyla birlikte Türkiye'den Ekvator'a yola çıkmak üzere olan 20-25 kişilik tıbbi yardım ekibi, Ekvator'dan gelen bilgi üzerine gidişini ertelemişti.DHA

Editör: Wan Haber