WanHaber.com - ÖZEL

7 Haziran seçimlerine göre 16 bin 84 seçmen arttıran ve toplam seçmen sayısı 613 bin 586 olan Van'da 499 bin 550 kişi sandık başına gidip oylarını kullandı. Van geneli yüzde 81,4 katılım oranının olduğu seçimlerde 487 bin 324 oy geçerli sayılırken 12226 oy geçersiz sayıldı. 7 Haziran seçimlerinde kent geneli yüzde 73,6 oy oranı ile 370 bin 829 oy alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) 1 Kasım seçimlerinde yüzde 64,3 oy oranını yakalayarak 313 bin 165 oy aldı. Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da yüzde 9,6 oy oranıyla 57 bin 664 oy kaybetti. 7 Haziran seçimlerinde 7 milletvekili çıkaran HDP, 1 Kasım seçimlerinde 6 milletvekili çıkartabildi.

1 Kasım seçimlerinin Türkiye’deki ve Van’daki kazananı AK Parti oldu. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 20,1 oy oranı ile 101 bin 153 oy alan AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde oy oranını yüzde 30,7’ye çıkararak kent genelinde 149 bin 796 oy aldı. Beşir Atalay’ın gelmesiyle birlikte Van’da 48 bin 643 oy yükselten AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde meclise gönderdiği 1 milletvekili sayısını 1 Kasım seçimlerinde 2’ye çıkardı.

VANLILARIN MECLİSE GÖNDERDİĞİ MİLLETVEKİLLERİNİ YAKINDAN TANIYALIM!

HDP - FİGEN YÜKSEKDAĞ:
Figen Yüksekdağ, 1972 yılında Adana'nın Yumurtalık ilçesinde dünyaya geldi. Gençlik dönemlerinden itibaren sosyalist, devrimci saflarda mücadele yaşamına başlayan Yüksekdağ, uzun bir süre lise ve üniversite gençlik hareketi içerisinde aktif olarak yer aldı. Üniversite okumamasına rağmen yaşamında bunun eksikliğini hiç hissettirmeyen Figen, 4 yıl gazetecilik yaptı. 2000'li yıllarda doğrudan parti çalışması içerisinde yer alan Figen, 2010 yılında kurulan Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) 3 yıl genel başkanlığını yaptı. ESP Genel Başkanlığı'ndan sonra 2014 yılı Haziran ayında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanlığı görevine başladı.

HDP - LEZGİN BOTAN:
1972 Van Başkale'de doğan Lezgin Botan, ilk ve ortaokul öğrenimimi Başkale'de tamamladıktan sonra 1996 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl içerisinde Adapazarı'nın Sapanca ilçesinde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başlayan Botan, 2001 yılına kadar Adapazarı'nda çalıştı. Botan, öğretmenlik görevinin yanı sıra, İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) cezaevleri komisyonu ve çocuk komisyonlarında çalıştı. KESK ve Eğitim Sen'de de çeşitli kademelerde yer alan Botan, bir dönem "KCK" operasyonları nedeniyle cezaevine girerken, ayrıca Tamara Sander adlı kültür, sanat ve turizm derneğinin hem kurucu üyesi hem de yönetim kurulu üyesi.

HDP- NADİR YILDIRIM:
Ağrılı olan Yıldırım “KCK” davası kapsamında 5 yıl tutuklu yargılandı. 15 Nisan 2014 tarihinde tahliye olan Yıldırım, DTP Parti Meclisi üyeliği de yaptı.

HDP - TUĞBA HEZER:
Tuğba Hezer,1989 yılında Van'ın Erciş ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünden mezun olan Hezer, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünü de okudu. Van'da özel bir hastanede insan kaynaklarında çalışan Hezer, son olarak İstanbul'da uluslararası bir araştırma firmasında Türkiye koordinatörlüğü yaptı. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünden mezun olan Hezer, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünü de okudu.

HDP - ADEM ÖZCANER:
Adem Özcaner,1977 yılında Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Yüksekova'da, üniversiteyi ise Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümlerini tamamladı. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'nde misafir öğrenci statüsünde bir yıllık Yüksek Lisans Eğitimini aldı. Coğrafya öğretmeni olan Özcaner evlidir. Ayrıca AZADÎ hareketinin önemli isimlerinden biri olan Özcaner, uzun bir süre AZADİ inisiyatifinde sözcülük ve koordinatörlük görevlerini yürüttü.

HDP - BEDİA ÖZGÖKÇE:
1975 yılında Van Kalecik Köyü’nde doğdu. 1993 tarihinde 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı. 1999 tarihinde İnsan Hakları Derneğinin kuruluşunda aktif görev aldı.2004 - 2009 yılları arasında DEHAP’tan Van Genel Meclis üyeliği yaptı. Van’ın ilk kadın genel meclis üyesi ünvanına sahip.2004 - 2006 yılları arasında Van Bölge Barosu Yönetim Kurulu üyeliği, aynı dönemde Van Barosu İnsan Hakları Merkezi proje koordinatörü görevlerini yürüttü.2009 - 2011 yılları arasında Van Barosu bünyesinde Kadın Hakları Danışma Merkezi kuruluşunda aktif görev aldı. Özgökçe evli ve 3 çocuk annesidir.

AK PARTİ - BEŞİR ATALAY:
1 Nisan 1947 tarihinde Kırıkkale ilinin Keskin ilçesinde Armutlu köyünde doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Erzurum Atatürk Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı.

Erzurum Atatürk Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı. ABD Michigan Üniversitesinde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. 1983’te sosyoloji doçenti oldu.

DPT’de Sosyal Planlama Daire Başkanlığı görevinde bulundu.

1992’de profesör unvanını aldı. Marmara Üniversitesinde Öğretim Üyeliği, UNESCO’da Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. Kırıkkale Üniversitesi Kurucu Rektörü olarak görev yaptı. Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ANAR) Koordinatörü olarak çalıştı.

Çeşitli kitap, makale ve tebliğleri yayınlandı. 22 ve 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 60. Hükümette İçişleri Bakanlığı yaptı. 61. Hükümette Başbakan yardımcısı oldu.

2010 yılında Ali Şir Nevai ödülünü aldı. Haziran 2011 yılı genel seçimlerinde AK Parti‘den Kırıkkale Milletvekili seçildi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Beşir Atalay, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde AK Parti’de üç dönem kuralına takıldığı için yeniden aday olmadı. Ancak 1 Kasım seçimleri için Van’dan aday gösterildi.

İngilizce bilen Atalay, evli ve 3 çocuk babasıdır.

AK PARTİ - BURHAN KAYATÜRK:
23 Ağustos 1970'te Van'da doğdu. Elektronik Mühendisi, İş Adamı; Pakistan Lahore Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını American International University'de İşletme Bölümünde tamamladı. Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan'da mühendis ve proje müdürü, uluslararası firmalarda danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. Ak Parti’nin Ankara Siyaset Akademisi Başkanı, Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı, Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkan Yardımcısı ve Araştırmacı Girişimci İşadamları Derneği İstişare Kurulu Başkanı olarak değişik görevler üstlendi. Pakistan Parlamentosu'nun "Devlet Nişanı"na layık görüldü.

7 Haziran seçimlerinde Van’da AK Parti’den seçilen tek isim olan Kayatürk, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Pakistan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı yaptı.İngilizce, Urduca, Arapça, Hintçe ve Japonca bilen Kayatürk, evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Editör: Wan Haber