Muğla'nın Fethiye ilçesinde 1 aydır sarp kayalıklardaki küçük bir mağarada mahsur kalan 9 keçi, köylüler tarafından güçlükle kurtarıldı.
Fethiye'nin Kemer beldesi Kayadibi köyündeki Saklıkent Kanyonu'nun Arsa köyü ile sınırındaki Kartalkaya çevresinde Mutlu Tombak'a (33) ait 9 keçi yaklaşık 1 ay önce kayboldu. 9 keçiden birisi de mahsur kaldığı mağarada yavru yaptı. Köylülerden birisi, keçilerin sarp kayalıklarda küçük bir mağarada olduğunu bildirdi. Bunun üzerine Mutlu Tombak ve köylüler, bölgenin sarp kayalık olması nedeniyle çevre belediyeler, AKUT ve jandarmadan yardım istedi. Destek ve malzeme yardımı gelmeyince köylüler harekete geçti. Veli Göksan (26) ve kardeşi Ali Göksan (23), 100 metrelik halatı bir ağaca bağlayıp, iple sarp kayalıklardan aşağıya indi. Ali Göksan ikinci bir halatı kayaya bağlarken, Veli Göksan da kement yaparak sarp kayalıktaki keçileri birer birer yakalayıp başka bir halatla aşağıda bekleyen köylülere sarkıttı. Keçiler 6 saat süren çalışma sonucu mahsur kaldıkları mağaradan kurtarıldı. Keçilerin mağaradan indirilmesinin ardından yaklaşık 100 metrelik tepeye çıkarılması da zaman aldı.
Tehlikeyi göze alarak sarp kayalıklardaki keçileri kurtaran Veli Göksan, "Bir aydır mağarada keçilerin mahsur kaldığını duyunca kurtarmak için kardeşimle harekete geçtik. Saklıkent Kanyonu Kartalkaya tepesindeki sarp kayalıklarda her şeyi göze alarak bu operasyonu yaptık. Hayvanları yaklaşık 150 metrelik sarp kayalıklardaki mağaradan kurtardığımız için mutluyum" dedi.
Ali Göksan ise, "Bize bu haber gelir gelmez can kurtarmak için harekete geçtik. Ağabeyimle 9 keçiyi ve yavrusunu kurtardık. AKUT ve belediyelerden yardım istenmiş, gelmeyince hayvanların telef olmaması için harekete geçtik. Başarılı olduk. Çok mutluyuz bu canları kurtardığımız için" diye konuştu.
Köylülerden Cevdet Eldemir (52) ve Ziya Eldemir (46), "30 yıldır bu bölgede çobanlık yapıyoruz. İlk kez böyle bir olay oldu. İki kardeşin cesareti sayesinde keçiler kurtarıldı" dedi.
Keçilerin sahibi Mutlu Tombak ise, 1 ay önce keçilerinin kaybolup mahsur kaldığını belirterek, "Yardım ve destek gelmeyince Veli Göksan ve Ali Göksan isimli gençler canları pahasına keçilerimizi bu sarp kayalıktaki mağaradan kurtarmayı başardılar. Kendilerine minnet borçluyum" şeklinde konuştu.
(MY-MB-CC-Y)

02.02.2013 10:05:40 TSI

Editör: Wan Haber